Štědrák – vánoční sladkost ze Slovenska


Slyšeli jste už o dezertu nesoucí název Štědrák? Co si pod tímto názvem představit? Nebudeme vás dlouho napínat a prozradíme, že se jedná o koláč z kynutého těsta se čtyřmi druhy náplní. Štědrák dříve patříval na vánoční stůl a už jeho název napovídá, že to byl opravdu štědrý koláč, protože jej charakterizovala bohatá škála náplní ze všeho, co lidé doma mívali. Ořechy, mák, povidla i tvaroh, které se celoročně používaly, se v tomto koláči spojily do lahodného celku. I když se na první pohled může zdát, že příprava koláče je složitá, nenechte se mýlit. Po upečení nechte koláč odpočinou do druhého dne, aby se všechny chutě řádně prolnuly.
Slyšeli jste už o dezertu nesoucí název Štědrák? Co si pod tímto názvem představit? Nebudeme vás dlouho napínat a prozradíme, že se jedná o koláč z kynutého těsta se čtyřmi druhy náplní. Štědrák dříve patříval na vánoční stůl a už jeho název napovídá, že to byl opravdu štědrý koláč, protože jej charakterizovala bohatá škála náplní ze všeho, co lidé doma mívali. Ořechy, mák, povidla i tvaroh, které se celoročně používaly, se v tomto koláči spojily do lahodného celku. I když se na první pohled může zdát, že příprava koláče je složitá, nenechte se mýlit. Po upečení nechte koláč odpočinou do druhého dne, aby se všechny chutě řádně prolnuly.
Porce
10 porcí
Doba přípravy
180 minut
Doba vaření
60 minut
Suroviny
Těsto
    mouka 550 g polohrubá
    mléko 250 ml
    máslo 125g pokojové teploty
    cukr 100g pískový
    droždí 40g
    kůra 1ks kůra z jednoho citronu
Ořechová náplň
    ořechy 180g mleté
    mléko 200ml
    cukr 80g moučka
Povidlová náplň
    povidla 150g
    rum 1 lžíce
    skořice 1lžička
Tvarohová náplň
    tvaroh 300g
    vejce 2ks
    máslo 2 lžíce na pomazání formy
    hrubá mouka na vysypání formy
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme těsto.
  2. Do vlažného mléka přidáme 1 lžíci cukru a rozdrobíme droždí – přikryjeme a necháme vzejít kvásek (cca 15 minut).
  3. Do mísy prosejeme mouku, přidáme zbytek cukru, vanilkový cukr, kůru z citronu, přelijeme kvásek a nakonec vložíme nakrájené máslo a vypracujeme polotuhé těsto.
  4. Přendáme do čisté mísy, zaprášíme trochou mouky, přikryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě kynout cca 90 minut.
  5. Mezitím si připravíme všechny náplně. Ořechová náplň: do kastrůlku nalijeme mléko a vaříme, poté přidáme ořechy, cukr, strouhanku a přivedeme k varu. Neustále mícháme do zhoustnutí náplně. Odstavíme a necháme vychladnout. Maková náplň: do kastrůlku nalijeme mléko a vaříme, poté přidáme mák, cukr, strouhanku a přivedeme k varu. Neustále mícháme do zhoustnutí náplně. Odstavíme a necháme vychladnout. Povidlová náplň: povidla rozmícháme se lžičkou rumu a skořicí. Tvarohová náplň: tvaroh vyšleháme s moučkovým cukrem a vajíčky.
  6. Koláčovou formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
  7. Po vykynutí si těsto rozdělíme na 5 kousků – 1 kousek připravíme větší, protože bude potřeba vyložit celou formu a je nutné, aby těsto přesahovalo i okraje formy. Z největšího kousku vyválíme tenký kruh podle rozměrů formy – pomocí válečku přeneseme těsto do formy.
  8. Na dno rozetřeme ořechovou náplň.
  9. Z dalšího kousku těsta vyválíme kruh podle průměru a dáme na ořechovou vrstvu. Naplníme makovou náplní a opět položíme rozválený plát těsta.
  10. Rozetřeme povidla a položíme další plát těsta.
  11. Nakonec naneseme tvarohovou náplň.
  12. Poslední kousek těsta rozválíme a nakrájíme na proužky, ze kterých uděláme mřížku.
  13. Okraje těsta přesahující přes formu pomocí válečku odstraníme a okraje založíme přes mřížky.
  14. 2 lžíce másla rozehřejeme a potřeme jimi horní část koláče.
  15. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C cca 45 - 55 minut (podle typu trouby) dokud horní vrstva těsta nezezlátne.
  16. Nakonec můžeme ještě zaprášit moučkovým cukrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*