Zapečený chřest


Možná jste nevěděli, že Česká republika byla chřestovou velmocí, dokud jej komunisté neoznačili za buržoazní rostlinu,. Pak se z našich polí a stolů chřest vytratil, ale v poslední době zažívá boom. Právě teď je jeho sezóna v plném proudu. Jeho příprava je jednoduchá a jeho jemná chuť vás překvapí. V chřestu je zastoupena celá řada vitamínů a minerálních látek. Zapečený chřest je jednou z variant, jak jej upravit. Můžete jej podávat spolu s bramborami jako hlavní jídlo, nebo třeba se zeleninovým salátem jako lehkou večeři.
Možná jste nevěděli, že Česká republika byla chřestovou velmocí, dokud jej komunisté neoznačili za buržoazní rostlinu,. Pak se z našich polí a stolů chřest vytratil, ale v poslední době zažívá boom. Právě teď je jeho sezóna v plném proudu. Jeho příprava je jednoduchá a jeho jemná chuť vás překvapí. V chřestu je zastoupena celá řada vitamínů a minerálních látek. Zapečený chřest je jednou z variant, jak jej upravit. Můžete jej podávat spolu s bramborami jako hlavní jídlo, nebo třeba se zeleninovým salátem jako lehkou večeři.
Porce
4 porce
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
40 minut
Suroviny
    chřest 500g bílý
    mléko 150ml
    parmazán 100g
    vejce 2ks
    olivový olej 1lžíce
    máslo 1lžíce
    muškátový oříšek 1špetka strouhaný
Pokyny
  1. Troubu předehřejeme na 200 °C.
  2. Bílý chřest oloupeme, abychom jej zbavili hořké chuti, a vaříme jej 5 minut v osolené vodě, do které přidáme lžíci citrónové šťávy a lžíci olivového oleje.
  3. V misce smícháme mléko spolu s vejcem, přidáme parmazán, sůl, pepř a špetku muškátového oříšku.
  4. Směs promícháme, dokud se vše nespojí.
  5. Pečicí formu vymažeme máslem.
  6. Uvařený chřest poklademe do formy a zalijeme tekutou směsí.
  7. Zapékáme v troubě cca 30 minut.
  8. Jakmile začne povrch zlátnout, posypeme vše plátky mandlí a ještě 5 minut zapékáme.
  9. Podáváme se zeleninovým salátem.
Tags:

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*