Poctivá polévka, která krásně zahřeje a zasytí. Uzená žebra dodají vývaru bohatou chuť, ječné kroupy zase potřebnou výživovou hodnotu. Tento recept patří mezi tradiční stálice, které známe z kuchyně našich babiček. Připravte si lahodnou kroupovou polévku z uzeného masa podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
|
Poctivá polévka, která krásně zahřeje a zasytí. Uzená žebra dodají vývaru bohatou chuť, ječné kroupy zase potřebnou výživovou hodnotu. Tento recept patří mezi tradiční stálice, které známe z kuchyně našich babiček. Připravte si lahodnou kroupovou polévku z uzeného masa podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
|
Porce
4 porce
|
|
Doba přípravy
30 minut
|
|
Chod
|
Suroviny
|
vepřová žebra
1kg
uzená
ječné kroupy
200g
brambor
4ks
česnek
4stroužky
cibule
1ks
|
Pokyny
- Uzená žebra překrojíme na menší kousky, vložíme je do hrnce.
- Přilijeme 2 litry vody a přibližně hodinu vaříme.
- Když jsou žebra uvařená, obereme z nich maso a odložíme ho bokem.
- Ječné kroupy uvaříme dle návodu.
- Cibuli a stroužky česneku nakrájíme nadrobno.
- V hrnci rozehřejeme olej, přidáme cibuli, česnek a necháme zesklovatět.
- Obrané maso přidáme do hrnce a krátce orestujeme.
- Nyní přilijeme vývar, přisypeme nakrájené brambory a vaříme do změknutí brambor.
- Nakonec do polévky vložíme uvařené kroupy, zbývající nasekaný česnek, dle potřeby osolíme, dochutíme pepřem a majoránkou a krátce povaříme.
- Před podáváním ozdobíme nasekanou petrželkou.
Papírové obaly od ječných krup vytřídíme do kontejneru na papír, pokud nejsou znečištěné. Obaly od uzeného masa (například plastové vaničky) patří do kontejneru označeného žlutou samolepkou na plast - pozor ale, obaly nesmí být mastné (ideální je vypláchnout je použitou jarovou vodou, nebo vytřít použitou papírovou kuchyňskou utěrkou.
