Šťavnatý domácí roastbeef

V jednoduchosti je krása a u hovězího roastbeefu to platí dvojnásob! Dokonale šťavnaté a růžové tenké plátky hovězího masa chutnají báječně teplé i studené. Můžeme je servírovat s brambory, salátem, ale hodí se i do sendvičů, lze s nimi ozdobit také chlebíčky. Jak si připravit domácí šťavnatý roastbeef prozradí v receptu Jakvkuchyni.cz!
V jednoduchosti je krása a u hovězího roastbeefu to platí dvojnásob! Dokonale šťavnaté a růžové tenké plátky hovězího masa chutnají báječně teplé i studené. Můžeme je servírovat s brambory, salátem, ale hodí se i do sendvičů, lze s nimi ozdobit také chlebíčky. Jak si připravit domácí šťavnatý roastbeef prozradí v receptu Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    hovězí roštěnec 1kg nízký
    hořčice 3lžíce dijonská
    olej 3lžíce
Pokyny
  1. Maso očistíme – odblaníme, osolíme, opepříme a pomažeme ze všech stran olejem smíchaným s hořčicí a lžičkou nasekaného rozmarýnu.
  2. Maso dáme přes noc odpočinout do ledničky.
  3. Pokud chceme, aby mělo maso hezký tvar a rovnoměrně se propékalo, tak ho před pečením svážeme kuchyňským provázkem do úhledného podlouhlého tvaru.
  4. Maso necháme před pečením hodinu při pokojové teplotě.
  5. V mezičase si předehřejeme troubu na 120 °C.
  6. Rozpálíme pánev a maso na ní ze všech stran prudce opečeme.
  7. Opečené maso přendáme do pekáče a pozvolna pečeme přibližně 1 hodinu.
  8. Teplota uvnitř masa, kterou kontrolujeme pomocí teploměru, by se měla pohybovat mezi 45 - 55 °C. Podle toho poznáme, že je maso akorát propečené a bude hezky šťavnaté.
  9. Před podáváním necháme maso mimo troubu asi 15 minut odpočinout.
  10. Poté ho nakrájíme ostrým nožem na co nejtenčí plátky.
  11. Osolíme, opepříme čerstvým pepřem, případně ozdobíme nasekaným rozmarýnem a podáváme ho třeba s tatarskou omáčkou, okurkami, nakládanými cibulkami.

TIP od Jakvkuchyni.cz: Abychom měli jistotu, že se maso povede, doporučujeme si vzít k ruce teploměr, kterým budeme sledovat teplotu uvnitř pečeného masa.

Plastový obal od masa, ať už fólii nebo polystyrenové tácky, můžeme vytřídit do žlutých kontejnerů. Stačí je předtím zbavit znečištění a mastnoty - můžeme je například vytřít třeba použitou papírovou kuchyňskou utěrkou, nebo vypláchnout použitou jarovou vodou. Obecně při třídění prázdných obalů platí zásada, že je důležité zmenšit jejich objem zmačkáním či sešlápnutím.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*