Pomalu pečený roštěnec – Roastbeef

Roastbeef je úplně jednoduché jídlo, se kterým ale naděláme velkou parádu! Skvěle se hodí k bramborám, do salátu, sendvičů nebo na chlebíčky. Maso ale nesmí být zcela propečené, aby zůstalo pěkně růžové a šťavnaté.
Roastbeef je úplně jednoduché jídlo, se kterým ale naděláme velkou parádu! Skvěle se hodí k bramborám, do salátu, sendvičů nebo na chlebíčky. Maso ale nesmí být zcela propečené, aby zůstalo pěkně růžové a šťavnaté.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
40 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    roštěnec 1,5g nízký
    hořčice 3lžíce dijonské
    olej 3lžíce
Pokyny
  1. Maso očistíme – odblaníme, osolíme, opepříme a pomažeme ze všech stran olejem smíchaným s hořčicí.
  2. Přes noc ho dáme odpočinout do ledničky.
  3. Pokud chceme, aby mělo maso hezký tvar a rovnoměrně se propékalo, tak ho před pečením svážeme kuchyňským provázkem do úhledného podlouhlého tvaru.
  4. Troubu předehřejeme na 120 °C.
  5. Rozpálíme pánev a maso na ní ze všech stran prudce orestujeme (cca 2 minuty).
  6. Zatažené maso přendáme do pekáče a pečeme pozvolna cca 1 hodinu (pokud ho chceme trochu víc propečené, tak ho tam necháme o 20 minut déle).
  7. Teplota by se uvnitř masa měla pohybovat mezi 45-55 C°.
  8. Před podáváním necháme maso odpočinout mimo troubu asi 10 minut.
  9. Pak ho nakrájíme ostrým nožem na co nejtenčí plátky.
  10. Osolíme, opepříme čerstvým pepřem, případně ozdobíme nasekaným rozmarýnem.

TIP od Jakvkuchyni.cz: roastbeef můžeme podávat třeba s domácí tatarskou omáčkou, nakládanými okurkami či nakládanými cibulkami.
Vyzkoušet můžete i čerstvé pečivo - zkuste si k roastbeefu upéct domácí preclíky, domácí housky či chlebovou bagetu.

Plastový obal od masa, ať už fólii nebo polystyrenové tácky, můžeme vytřídit do žlutých kontejnerů. Stačí je předtím vytřít třeba použitou papírovou kuchyňskou utěrkou. Odřezky masa nepatří do bioodpadu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*