Blbouny se žahourem

Blbouny se žahourem

Proč se kynutý ovocný knedlík vařený v páře nazývá blbounem, úplně přesně nevíme. Teorií existuje několik. Co však zcela jistě víme je, že kynuté knedlíky s ovocem jsou oblíbenou chutnou ozdobou české kuchyně. Připravují se z jednoduchého kynutého těsta, i proto bývají v létě často na talíři. A co je vlastně žahour? Je to staročeská borůvková omáčka, kterou můžeme přelévat nejen knedlíky, ale třeba i škubánky, kaši nebo lívance.
Mango čatní

Čatní z manga

Původ čatní hledejme v indické kuchyni, ve které je běžnou součástí mnoha pokrmů. A jak čatní vypadá? Jedná se o hustou omáčku, kterou dochucujeme jídlo. Čatní je typické svou výraznou chutí a při dochucování pokrmů stačí jen ve velmi malé míře. Pojďme si  ho vyzkoušet připravit.
Sladké kernoto

Sladké kernoto

Kernoto je vskutku nejen výživově hodnotná, ale i praktická surovina. Můžete ho při vaření smíchat s rýží, nebo použít i jako samostatnou přílohu a rozšířit tak pestrost jídelníčku.
Domácí burgerové housky

Domácí burgerové housky

Při pořádné grilovačce po americkém vzoru, by neměly chybět burgery. Při jejich přípravě je důležitý nejen výběr kvalitního masa, ale také pečiva. S domácími bulkami, připravenými podle tohoto rychlého receptu, určitě nic nepokazíme. Nadýchané housky jsou pro hamburgery tím pravým a zaručeně vám budou chutnat. Jak na to?
Králík na pivu

Králík na pivě

Receptů, jak připravit králíka je mnoho. Králičí maso je velmi dietní, přitom z něj však lze připravit neodolatelně chutný pokrm. Králičí maso chutná výborně především v kombinaci se zeleninou, bylinkami, ale také například s pivem. Aby bylo křehké, věnujeme jeho pečení dostatek času. Jako přílohu můžeme zvolit českou klasiku v podobě bramborové kaše, nebo knedlíku. Zdravější variantou pak může být pečená brokolice s květákem. Jak na to?
Toskánská polévka

Toskánská polévka

Toskánskou fazolovou polévku tvoří pestrý výběr zeleniny, který lze obměňovat podle její dostupnosti. Kombinace zeleniny a středomořského koření jsou dokonalou symfonií chutí. Hlavní součástí jsou ale luštěniny, díky kterým dokáže polévka zasytit a zahřát v chladných dnech. Spolu s pečivem ji pak můžeme servírovat jako vydatný hlavní pokrm.
Sardinky s pečivem jako svačinka

Sardinky v bagetě jako svačinka

U špičkových sardinek není třeba složitých receptů. V jednoduchosti je krása. Na tento recept nám stačí 4 jednoduché ingredience, 5 minut a můžeme hodovat.
Tomatové concassé

Rajčatové concassé

Concassé, speciální postup při přípravě zeleniny, k nám přišel z Francie. Nejčastěji se takto upravují rajčata.
Kefírová buchta

Kefírová buchta

Vynikající a vláčná kefírová buchta zachutná snad každému. Díky kefíru je velmi nadýchaná a lehká. Je jednoduchá na přípravu a upéct ji zvládne levou zadní kdekdo. Kefírovou buchtu můžeme podávat přelitou čokoládovou polevou, nebo poprášenou moučkovým cukrem.