Klasický sladký po francouzsku


Porce
Koláčová forma 15 cm
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Suroviny
    listové těsto 2balíčky nejlépe už rozválené na pečicím papíru
    máslo 100g
    vejce 2ks
    mandle 120g
    pomeranč 1ks
Pokyny
  1. Asi 5 kusů mandlí dejte stranou a pokrájejte je na hoblinky.
  2. Ostatní mandle najemno umelte.
  3. Vejce utřete s cukrem, přidejte změklé máslo a vše důkladně vyšlehejte na hladkou hmotu.
  4. Do ní postupně vmíchejte mleté mandle a nastrouhanou pomerančovou kůru. Znovu našlehejte.
  5. Plát těsta na pečicím papíru přesuňte do formy na koláč.
  6. Rozetřete na něj náplň tak, aby asi centimetr od okrajů zůstal volný.
  7. Do náplně vtlačte figurku nebo minci.
  8. Pak vše přikryjte druhým plátem těsta.
  9. Okraje pevně spojte a celý koláč potřete rozšlehaným žloutkem.
  10. Na závěr ještě povrch propíchejte vidličkou, aby se koláč při pečení příliš „nenafoukl“, a posypte jej mandlovými hoblinkami.
  11. Pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Koláč je hotový, když jeho povrch hezky zezlátne.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*