Galette des rois aneb Francouzský tříkrálový koláč s překvapením. Dovnitř se zapéká mince nebo figurka krále a ten, kdo ji ve své porci najde, dostane slavnostní korunku (ta se prodává ve Francii přímo s koláčem).    
| 
 | 
 
Galette des rois aneb Francouzský tříkrálový koláč s překvapením. Dovnitř se zapéká mince nebo figurka krále a ten, kdo ji ve své porci najde, dostane slavnostní korunku (ta se prodává ve Francii přímo s koláčem).     
 | 
          | 
 
Porce     
Koláčová forma 15 cm     
 | 
          | 
 
Doba přípravy     
30 minut     
 | 
          | 
 
Chod     
 | 
Suroviny
| 
 
listové těsto
2balíčky
nejlépe už rozválené na pečicím papíru
 
máslo
100g
 
moučkový cukr
100g
 
vejce
2ks
 
mandle
120g
 
pomeranč
1ks
  | 
Pokyny    
- Asi 5 kusů mandlí dejte stranou a pokrájejte je na hoblinky.
 - Ostatní mandle najemno umelte.
 - Vejce utřete s cukrem, přidejte změklé máslo a vše důkladně vyšlehejte na hladkou hmotu.
 - Do ní postupně vmíchejte mleté mandle a nastrouhanou pomerančovou kůru. Znovu našlehejte.
 - Plát těsta na pečicím papíru přesuňte do formy na koláč.
 - Rozetřete na něj náplň tak, aby asi centimetr od okrajů zůstal volný.
 - Do náplně vtlačte figurku nebo minci.
 - Pak vše přikryjte druhým plátem těsta.
 - Okraje pevně spojte a celý koláč potřete rozšlehaným žloutkem.
 - Na závěr ještě povrch propíchejte vidličkou, aby se koláč při pečení příliš „nenafoukl“, a posypte jej mandlovými hoblinkami.
 - Pečte asi 30 minut v troubě předehřáté na 200 °C. Koláč je hotový, když jeho povrch hezky zezlátne.
 
