Domácí fermentované klobásy

Vyrobit fermentovanou klobásu trvá několik dní, ale výsledek stojí za to! Kromě potřebných surovin budeme k výrobě potřebovat také mlýnek na maso a nabíječku na střívko. Jak na to?
Vyrobit fermentovanou klobásu trvá několik dní, ale výsledek stojí za to! Kromě potřebných surovin budeme k výrobě potřebovat také mlýnek na maso a nabíječku na střívko. Jak na to?
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
dle množství masa
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
dle množství masa
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    maso dle vlastního výběru, ideálně s obsahem 30 % tuku
    sůl - ta by měla tvořit 3 % hmoty, tzn. při množství 1 masa přidat 30 g soli
    koření česnek, paprika, kmín, pepř, chilli (záleží na našich chuťových preferencích)
Pokyny
  1. Vychlazené maso nameleme, případně můžeme přidat nahrubo nakrájené kostičky masa.
  2. Maso zvážíme a podle toho přidáme požadované množství soli, aby sůl tvořila 3 % hmoty. Dále přidáme koření a startovací kulturu dle návodu, která zrychlí fermentaci. Vše poté důkladně promícháme.
  3. Směsí se naplní přírodní vepřová střívka - důležité je naplnit je pečlivě, aby v klobásách nevznikly větší vzduchové bubliny. Celý úsek by se měl naplnit naráz.
  4. Střívko se zakroutí na požadovaných místech a zaváže se provázkem.
  5. Střívko se následně zaváže na obou koncích provázkem. 
  6. Poté se oddělí jednotlivé klobásky. Následně probíhá fermentace, při které necháme klobásy odležet při běžné pokojové teplotě. Pověsíme je do prostoru, kde je teplota cca 25 °C a ponecháme je tam 2 dny. Za tu dobu se fermentace rozjede naplno. 
  7. Poté klobásy přemístíme na chladné místo, kde je teplota v rozmezí 2 - 10 °C (např. na půdu či do spíže).
  8. Zároveň je vhodné zajistit cirkulaci vzduchu s vyšší vlhkostí a klobásy pověsit tak, aby se vzájemně nedotýkaly. 
  9. Za těchto podmínek klobásy dozrávají a dochází k jejich postupnému vysoušení. 
  10. Klobásy jsou připravené ke konzumaci, když se jejich objem sníží o třetinu.

Kombinované obaly od koření, typicky papírové sáčky s nástřikem hliníkové vrstvy, patří do směsného odpadu. 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*