Domácí bramborové gnocchi s restovanými houbami a čerstvým tymiánem


Noky s houbami a tymiánem jsou typické pro severní Itálii. Pomalu se zabydlují i v českých kuchyních. Jejich příprava je náročnější, ale když zvolíte kvalitní suroviny, budete mít gnocchi jako z italské restaurace!
Noky s houbami a tymiánem jsou typické pro severní Itálii. Pomalu se zabydlují i v českých kuchyních. Jejich příprava je náročnější, ale když zvolíte kvalitní suroviny, budete mít gnocchi jako z italské restaurace!
Porce
4 porce
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
45 minut
Suroviny
Restované houby
    houby 0,5kg očištěné
    cibule 25g
    česnek 1stroužek
    máslo 3/4lžíce
    parmazán 3/4lžíce
    voda 2,5lžíce
    tymián 1lžíce
Bramborové gnocchi
    brambor 500g
    vejce 1ks
    sůl 500g
Pokyny
Bramborové gnocchi
  1. Na plech vysypeme asi kilogram soli a na ni rozložíme brambory ve slupce. Vložíme je do trouby rozehřáté na 170 stupňů a asi 40 minut pečeme.
  2. Když jsou brambory měkké, což zjistíme vpichem špejle, vyndáme je z trouby a necháme venku zchladnout, dokud z nich nepřestane stoupat pára. Pak je ještě za tepla oloupeme a prolisujeme do mísy.
  3. Přidáme mouku, vejce a uhněteme hladké těsto, které ihned zpracujeme na válu, aby příliš nezřídlo.
  4. Těsto rozdělíme na několik částí, z každé pak uválíme dlouhou nudli o průměru asi 20 mm (tloušťka prstu či preclíku).
  5. Jednotlivé nudle položíme vedle sebe a nakrájíme nožem nebo kartou na špalíčky asi 15–20 mm dlouhé.
  6. Pak noky přemístíme na pomoučenou utěrku, necháme je na lince a dáme vařit asi pětilitrový hrnec osolené vody.
Restované houby
  1. Nahřejeme si prostornější pánev, do ní vložíme asi dvě třetiny másla, rozmačkaný stroužek česneku, pokrájené houby a asi pět minut je restujeme.
  2. Pak vyjmeme česnek, přidáme cibulku, osolíme a opepříme a vše krátce orestujeme a stáhneme z plotny.
  3. Do vroucí vody ve vedlejším hrnci dáme vařit část noků. Noky vaříme zhruba 3–4 minuty.
  4. Poté, co vložíme noky do vody, vrátíme pánev s houbami zpět na oheň. Prohřejeme a uvařené gnocchi vyndáme přímo do pánve k houbám.
  5. Promícháme, přidáme trochu vody z noků, studené máslo, tymián a čerstvě strouhaný parmezán.
  6. Pak již jen krouživými pohyby promícháváme celý obsah pánve, tak aby se z tekutiny stala spíše omáčka a noky byly dobře glazované.
  7. Ihned podáváme, dokud jsou noky horké a rozplývají se v ústech.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*