Encyklopedie potravin: Ovoce

V kuchyni

Jak čerstvé, konzervované, ale i sušené ovoce má v kuchyni velmi rozmanité použití. Můžeme si pochutnat na ovocných salátech, dezertech, ale můžeme jej kombinovat s některými druhy sýrů či dokonce například s pečeným masem. Nejvíce si však chuť ovoce vychutnáme, budeme-li jej konzumovat samotné.

Pokud ovoce používáme v teplé kuchyni, musíme zvážit, zda ještě přidáme další cukr či raději ne, neboť ovoce samotné již velkou část cukru obsahuje.

Velmi sladké jsou například banány nebo hroznové víno. Co se týče banánů, jsou i takové druhy které obsahují jednoduchých cukrů méně a naopak mají více škrobů, jedná se o tzv. zeleninové banány. Jsou méně sladké a upravují se spíše jako zelenina.

Z druhů ovoce, které je vhodné na vaření, můžeme jmenovat jablka, neboť většina druhů obsahuje méně cukrů, naopak se ale pyšní větším množstvím ovocných kyselin. Pokud chceme upravovat citrusové plody, vždy je před přípravou důkladně omyjeme v teplé vodě a po oloupání nezapomeneme z estetických důvodů dobře odstranit bílé albedo.

Pokud cílíme na citrusovou kůru, je nutno vybrat ovoce chemicky neošetřené, které je k dostání spíše jen výjimečně nebo v případě citronů a nutnosti použít citronovou kůru na pečení, využijeme raději již přímo balenou kůru, která je k tomuto účelu určena. V obchodě ji najdeme mezi kořením. Pokud přidáváme drobnější ovoce na dozdobení, například jahody, je vhodné jej nesladit předem, neboť právě cukr pohltí vlhkost a ovoce tak ztratí pevnost.

Dalším oblíbeným bobulovým ovoce je červený a černý rybíz, který pěkně dekoruje různé ovocné mísy, ale je často přidáván jako dekorace ve studené slané kuchyni. Pokud jej přidáváme přímo do pokrmu či dezertu, nezapomeneme předem odstranit stopku, pomoci si můžeme vidličkou.

Většina bobulového ovoce obsahuje hodně vody, pokud jej chceme povařit, mělo by to být jen po velmi krátkou dobu, aby plody udržely svůj tvar.

Některé ovoce nám po odstranění slupky tmavne (jablka, hrušky, banány…), abychom tomu zabránili, můžeme je po oloupání na krátkou chvíli vložit do vody s několika kapkami citronové šťávy.

Pro ty, kteří mají v oblibě zavařování, je vhodné zmínit, že plody pro tuto úpravu by měly být lehce nedozrálé a to z toho důvodu, že v této fázi zralosti obsahují nejvíce pektinu.

1 2 21

0 thoughts on “Ovoce