Makronky – Upečte si francouzskou laskominu s pistáciemi

Makronky jsou jedním ze symbolů Francie: jsou totiž stejně šarmantní a okouzlující, decentně křupají a mají úžasnou chuť která se rozplývá na jazyku. Kdo je jednou ochutnal, tak ví, jak snadno jsou návykové. Jejich výroba nepatří k nejsnadnějším, když ale budete přesně následovat recept a vyhnete se nejběžnějším chybám, určitě se vám povedou. Nyní si můžete vyzkoušet naše nevšední oblíbené pusinky z mandlové mouky plněné krémem tentokrát s pistáciovou příchutí a s extra zdravým čajem matcha.
Makronky jsou jedním ze symbolů Francie: jsou totiž stejně šarmantní a okouzlující, decentně křupají a mají úžasnou chuť která se rozplývá na jazyku. Kdo je jednou ochutnal, tak ví, jak snadno jsou návykové. Jejich výroba nepatří k nejsnadnějším, když ale budete přesně následovat recept a vyhnete se nejběžnějším chybám, určitě se vám povedou. Nyní si můžete vyzkoušet naše nevšední oblíbené pusinky z mandlové mouky plněné krémem tentokrát s pistáciovou příchutí a s extra zdravým čajem matcha.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 plech
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
60 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Na těsto
    bílek 1ks
    cukr 15g třtinový
    cukr 100g krupice
    mouka 50g mandlová
    čaj 1lžíce matcha
Na náplň
    vejce 1ks žloutek
    cukr 15g
    máslo 50g
Pokyny
  1. Bílky začneme míchat do sněhu a jakmile se začne tvořit pěna, přidáme třtinový cukr.
  2. Vyšleháme do husté pěny, která tvoří špičky. Když vyjmeme mixér, tak špičky zůstávají. Takto poznáme, že je sníh správně hustý.
  3. Cukr krystal smíchaný s mandlovou moukou lehce vmícháme do sněhu z bílků. V tomto okamžiku můžeme část sněhu obarvit sypkým potravinářským barvivem.
  4. Naplníme cukrářský sáček a tvoříme malé placičky na plechu vyloženém papírem na pečení. Placičky by měly být o něco větší než běžné piškoty, zhruba o velikosti polévkové lžíce. Při jejich tvoření nespěcháme a tvoříme spíše vyšší placičky. Když máme dobře vyšlehaný sníh, tak se to bez problémů podaří a makronky se neroztečou.
  5. Tímto plechem několikrát jemně poklepejte, třeba o stůl, aby se makronky zbavily vzduchu a nepopraskaly.
  6. Do těsta také můžeme přidat skořici, kokos, potravinářské barvivo, kakao nebo mleté pistácie.
  7. Mezitím si vytvoříme ovocnou náplň. Rozmrazené jahody se všemi ostatními surovinami (žloutky, cukr, máslo) rozmícháte ve vodní lázni a povaříte 5 minut.
  8. Pečte v troubě předehřáté na 150°C 12 – 15 minut, aby byly uvnitř vláčné. Hotové makronky plníme ovocnou náplní.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*

Makronky – Upečte si francouzskou laskominu s pistáciemi

uvod

Makronky jsou jedním ze symbolů Francie: jsou totiž stejně šarmantní a okouzlující, decentně křupají a mají úžasnou chuť která se rozplývá na jazyku. Kdo je jednou ochutnal, tak ví, jak snadno jsou návykové. Jejich výroba nepatří k nejsnadnějším, když ale budete přesně následovat recept a vyhnete se nejběžnějším chybám, určitě se vám povedou. Nyní si můžete vyzkoušet naše nevšední oblíbené pusinky z mandlové mouky plněné krémem tentokrát s pistáciovou příchutí a s extra zdravým čajem matcha.

3

Mandlová mouka je jednou z hlavních surovin těchto nadýchaných pusinek. Mezi její výhody patří, že neobsahuje lepek. Díky své delikátní chuti se používá do dezertů. Můžete ji nahradit najemno rozmixovanými mandlemi. Třtinový cukr je zdravější alternativou běžného bílého, jeho karamelová chuť krásně doplní mandle, zelený čaj i jahody.

1

Zalenou barvu získají makronky díky čaji matcha. Ten kromě barvy dodá makronkám i dávku antioxidantů a zajímavou svěží chuť. Nasekané pistácie a pistáciová tresť dodají už jenom chuť, nikoliv zelenou barvu. Tu vytvoříte jen pomocí potravinářského barviva nebo zmíněného čaje.

2

Jak získat krásně hladké makronky? Až budou připravené k pečení na plechu, poklepejte jím opatrně několikrát o linku, aby se makronky zbavily případných špiček a vzduchových bublin, které mohou způsobit popraskání těsta.

Suroviny

Na těsto

  • bílek z jednoho vejce
  • 15 g třtinového cukru
  • 100 g cukru krystal
  • 50 g mandlové mouky
  • je na vás, jakou surovinu do těsta přidáte – 1 lžíce matcha čaje, skořice, kokosu, potravinářského barviva, kakaa, mletých pistácií

Na náplň

  • mražené jahody
  • žloutek z jednoho vejce
  • 15 g cukru
  • 50 g másla

Postup

  1. Bílky začneme míchat do sněhu a jakmile se začne tvořit pěna, přidáme třtinový cukr. Vyšleháme do husté pěny, která tvoří špičky. Když vyjmeme mixér, tak špičky zůstávají. Takto poznáme, že je sníh správně hustý.
  2. Cukr krystal smíchaný s mandlovou moukou lehce vmícháme do sněhu z bílků. V tomto okamžiku můžeme část sněhu obarvit sypkým potravinářským barvivem.
  3. Naplníme cukrářský sáček a tvoříme malé placičky na plechu vyloženém papírem na pečení. Placičky by měly být o něco větší než běžné piškoty, zhruba o velikosti polévkové lžíce. Při jejich tvoření nespěcháme a tvoříme spíše vyšší placičky. Když máme dobře vyšlehaný sníh, tak se to bez problémů podaří a makronky se neroztečou.
  4. Tímto plechem několikrát jemně poklepejte, třeba o stůl, aby se makronky zbavily vzduchu a nepopraskaly. Do těsta také můžeme přidat skořici, kokos, potravinářské barvivo, kakao nebo mleté pistácie. 
  5. Mezitím si vytvoříme ovocnou náplň. Rozmrazené jahody se všemi ostatními surovinami (žloutky, cukr, máslo) rozmícháte ve vodní lázni a povaříte 5 minut.
  6. Pečte v troubě předehřáté na 150°C 12 – 15 minut, aby byly uvnitř vláčné. Hotové makronky plníme ovocnou náplní.
Naplněné makronky skladujeme v pevně uzavřené doze nebo je zamrazíme. Náplní je plníme těsně před podáváním

Autorkou fotografií je blogerka cookingwithsusa.blogspot.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*