Důležitou součástí zdravého životního stylu je vhodně sestavený jídelníček. Ovoce a zelenina jsou nenahraditelným zdrojem vitaminů, minerálních látek, stopových prvků a vlákniny. Nejen z praxe…
Články
Originální články o vaření, zdraví, třídění a recyklaci odpadu nebo trvalé udržitelnosti na Jakvkuchyni.cz.
Představujeme slavné šéfkuchaře – Pavel Býček Vařil doma i ve světě, rozhodl se však zakotvit v Praze a pozvednout úroveň české gastronomie v pražských Holešovicích.…
Tento díl seriálu Rybí speciál je věnován candátovi, který je v gastronomii velmi oblíbenou rybou pro její jemné maso a malé množství kostí. Candát patří mezi speciality maďarské a rakouské kuchyně, odkud pochází největší množství receptů na jeho přípravu. Pokud máte rádi štiku, můžete se u přípravy candáta inspirovat právě recepty na její přípravu.
Sklo je všude kolem nás – stačí se rozhlédnout a možná budete sami překvapeni, kolik předmětů ze skla napočítáte. Málokoho napadne, že výhled na nedostatek…
S příchodem léta vystřídala chladná rána teplá, slunce zapadá ve večerních hodinách, dny se prodloužily a my tak můžeme trávit více času venku. Nabízí se nám…
Chlorella je velmi ceněná pro své výživové vlastnosti a předpokládaný pozitivní efekt na naše zdraví. Co je chlorella? Jaké má zdravotní benefity a jaká jsou…
Kouření cigaret je zlozvyk, který má negativní dopady na zdraví nejen kuřáků samotných, ale i lidí v jejich okolí. Kouření a jeho vliv na naše zdraví v dalším dílu seriálu Zdravý životní styl.
Peruánský šéfkuchař Virgilio Martinéz Véliz je podnikatelem a představitelem nové vlny peruánských kuchařů, kteří se chtějí vrátit ke gastronomickým kořenům své domoviny. Ve svých receptech používá především peruánské potraviny a jeho kuchařský styl bývá často označován jako “market cuisine”, což bychom mohli volně přeložit jako kuchyně z trhu. Magazín Marie Claire jej označil jako novou hvězdu gastronomického nebe v Limě a chilský deník La Tercera de Chile pak zase králem “Země ceviche”.
Pstruh obecný - latinsky Salmo trutta, slovensky Pstruh obyčajný, anglicky Trout a německy Forelle. Pstruh je oblíbenou rybou pro různé kuchyňské úpravy. V tomto dílu seriálu Rybí speciál se dozvíte třeba to, jaké druhy pstruhů žijí u nás, kam se za nimi v ČR vypravit a různé další zajímavosti. Jakvkuchyni.cz si pro vás připravilo také dva skvělé recepty na jejich přípravu!
Spirulina (Arthrospira) je jednou ze zelených potravin, které bývají označovány za superpotraviny, tedy potraviny s mimořádně vysokým obsahem zdraví prospěšných živin. Bývá označována jako sladkovodní řasa, přestože její správné zařazení je do rodu sinic. Ty jsou na Zemi přítomny již 3,5 miliardy let. Jako zelené zlato ji oceňovali například staří Aztékové. Co o ní víme dnes?
Pohybová aktivita je bezesporu důležitá a nezbytná. Pravidelný, přiměřený a správně zvolený pohyb by měl být součástí zdravého životního stylu každého z nás. V dalším dílu seriálu Zdravý životní styl prozradí Jakvkuchyni.cz, jak zařadit pohyb do vašeho života tak, aby byl pro vaše tělo prospěšný a v souladu s pravidly zdravého životního stylu.