Představujeme slavné šéfkuchaře – Virgilio Martinéz Véliz

Virgilio Martinéz Véliz – slavný peruánský šéfkuchař, co chtěl být skateboardistou

Peruánský šéfkuchař Virgilio Martinéz Véliz je podnikatelem a představitelem nové vlny peruánských kuchařů, kteří se chtějí vrátit ke gastronomickým kořenům své domoviny. Ve svých receptech používá především peruánské potraviny a jeho kuchařský styl bývá často označován jako “market cuisine”, což bychom mohli volně přeložit jako kuchyně z trhu. Magazín Marie Claire jej označil jako novou hvězdu gastronomického nebe v Limě a chilský deník La Tercera de Chile pak zase králem “Země ceviche”. 

“Créme de la créme” mezi restauracemi

Vélizův vizionářský a vlastně i tradiční přístup ke kuchařskému řemeslu mu přináší ovoce. Svou vlajkovou loď, restauraci Central, otevřel v roce 2008 a již o 4 roky se zařadila mezi prestižních 50 nejlepších restaurací světa. 

Netrvalo dlouho a přišla další cena, tentokrát se mohla chvíli vyhřívat na gastronomickém výsluní s oceněním nejlepší restaurace v Latinské Americe a pozor – 4. nejlepší restaurace na světě!. Jeho restaurace Lima v Londýně přinášející do hlavního královského města exotické chutě peruánské kuchyně pak Vélizovi přinesla i Michelinskou hvězdu, kterou slavný šéfkuchař získal jako první ze své krajiny vůbec.  

Z nejvyššího bodu And až do hlubin Amazonského pralesa

Klasické chutě ve Vélizově kuchyni nehledejte. Jeho signature dishes vás vynesou až na nejvyšší vrcholky And, aby vás pak strhly až do samotných hlubin Amazonského pralesa. Jak sám Véliz říká – čím výše v Andách šplháte, tím více musíte kopat do země, abyste získali všechny ty krásné suroviny jako brambory, mashuas (česky lichořeřišnice hlíznatá) nebo ocas – zelenina podobná bramborám. 

Jeho menu si zakládá na rozmanitosti surovin a lokálních potravin pocházejích z jeho domoviny a také na vlivech národních kuchyní, které sem přitáhli imigranti – španělská, italská, čínská, japonská, africká nebo např. arabská.

 

 Virgilio Martinéz Véliz dokonce založil neziskovou výzkumnou organizaci Iniciativa Mater, která chce objevit a sepsat všechny peruánské ingredience, aby je pak mohla představit světovým šéfkuchařům a jejich hostům. 

Skateboardista, co oblékl kuchařský rondon 

Véliz chtěl být původně profesionálním skateboardistou. Bylo to však nenadálé těžké zranění, které ho přimělo najít jiné cesty, jak v 90. letech utéct z konvenčního hlavního města Limy. Jako každého mladého člověka, i Virgília to táhlo více k cestování, novým zážitkům a vaření dokázalo tyto věci spojit. Jednoho dne pak navštívil fine dining restauraci v Londýně a dostavil se onen blažený pocit, který rozhodl o jeho budoucí kariéře – ten samý, co cítil, když jezdil na skateboardu. 

Lososové tiradito podle Virgilio Martinéze Vélize

Lososové tiradito podle Virgilio Martinéze Vélize

Tiradito je tradiční peruánský recept, pod kterým si můžete představit pokrm z ryby, nejvíce se mu podobá ceviche. Vyzkoušejte si postup...

Recept - suroviny a postup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*