Představujeme slavné šéfkuchaře: Kristína Nemčková

Kristína Nemčková: „Jen v kuchyni se cítím sama sebou!“

Kristína Nemčková se v 17 letech stala historicky první ženou a nejmladším účastníkem, který vyhrál českou variantu populárního pořadu MasterChef. Do kuchyně ji to táhlo už odmalička, kde nejen pomáhala mámě, ale už na prvním stupni základní školy vařila se svou kamarádkou po škole recepty podle Disney kuchařky. Pod její vlastní značkou Made_by_Kristina vydala kuchařku Upgrade plnou tradičních československých receptů a zároveň i jejich „moderní upgradované verze“. Splnila si tak svůj sen a zároveň vydělala peníze na pokrytí stipendia na prestižní kuchařské akademii Le Cordon Bleu v Londýně. Čtěte dále, pokud se chcete dozvědět o Kristínině cestě českým MasterChefem, o jejím dortu pro rádio Evropa 2 a nechybí ani její recept na bílkovou roládu s jahodami a malinami, který si můžete připravit doma.

Kristína Nemčková

foto: Instagram Kristíny Nemčkové

Nejoblíbenější hračka v dětství – vařečka!

Její láska k vaření se začala projevovat už v dětském věku a jak sama říká: „Byly to jednoduché recepty, např. různé nepečené koláčky“. Už v osmi letech pak zvládla sama uvařit hovězí Wellington, na který si dnes netroufají ani zkušenější kuchaři. Recept prý viděla v česko-slovenské verzi soutěže MasterChef. V 11 letech ji pak její máma přesvědčila k založení profilu na Facebooku, kde se malá kuchařka může podělit o své recepty s celým světem. Kristína souhlasila a díky spolupráci celé rodiny nakonec vznikl její instagramový profil Made_by_Kristina.

Mangový dort pro Leoše Mareše 

Zlomový bod přišel s přípravou dortu pro populární české rádio Evropa 2. Český internetový producent a influencer Kazma tak jednou vyhlásil do éteru adresu, kam mu mohou lidé cokoli posílat. On pak balíček rozbalí a natočí se u toho. A tak vznikl nápad připravit vlastní dort a poslat jej do redakce rádia. Ztroskotal však na velmi jednoduché myšlence – dort by nevydržel převoz. Kristíny recept na mangový dort tak poznal český éter o něco později, kdy do Evropy 2 nakonec doručila osobně mangový dort, který Leoš Mareš proslavil na svém Instagramu. Cesta mladé gastro influencerky mohla začít, vždyť ji tento nápad přinesl 13 000 nových followerů na sociálních sítích. 

První česká MasterChefka!

Casting do populární soutěže MasterChef ji rovnou katapultoval do finálové šestnáctky, kde Kristína před porotci vystřihla luxusní recept na kachní prsa s višňovou omáčkou a batátovým pyré. Jeden z porotců, šéfkuchař Přemek Forejt, na její konto a o jejím věku prohlásil, že si v 17 letech zvládl uvařit tak akorát hrudkovatou krupicovou kaši. Její cestu soutěží málem překazila malá drobná chyba, kdy v jednom kole správně neurčila surovinu podle chuti poslepu. Nevzdala to a v jednom z dalších kol se do soutěže vrátila. Ve velkém finále pak porazila tvrdou konkurenci s tímto menu: kachní carpaccio, tekvicový prívarok (zadělávaná dýně) a pečená čokoládová pěna. 

Jedna hvězda Kristýně Nemčkové nestačí 

Aktuálně Kristínu můžeme potkat v Londýně v pauzách mezi studiem na prestižní kulinární akademii Le Cordon Bleu. Ta vznikla v roce 1985 ve Francii a dnes má pobočky ve 20 zemích světa.  Mezi její slavné absolventy patří mimo jiné i izraelsko-anglický kuchař a majitel londýnských restaurací Yotam Ottolenghi, spisovatelka a expertka na gastronomii Mary Berryová a Julia Child, kterou můžete znát i z filmu Julie a Julia, kde její roli ztvárnila Meryl Streep. Pouhý roční pobyt v hlavním městě Británie vyjde Nemčkovou na milion korun, ty si však vydělala právě vydáním své kuchařky #UPGRADE. Inspirací pro ni našla v tradičních receptech její babičky, které v knize také najdete. Nemčková se pak postarala o tzv. „upgrade“, kdy starým babiččiným receptům dodala moderní nádech. Do budoucna by ráda získala rovnou dvě Michelinské hvězdy.

Bílková roláda s jahodami podle Kristíny Nemčkové

Bílková roláda s jahodami podle Kristíny Nemčkové

Nejchutnější letní ovoce - jahody, nemusíte pouze zavařovat do marmelády, ale připravte si s nimi lahodný nadýchaný dezert, který je velmi...

Recept - suroviny a postup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*