Představujeme slavné šéfkuchaře – Jamie Oliver

Knižní bestseller Jamieho Olivera kuchařka „The Naked Chef“ se zařadila v žebříčku nejpopulárnějších a nejprodávanějších knih hned za neotřelého Harryho Pottera od J. K. Rowling. A není to pouze tato kuchařka – celkově napsal tento světoznámý šéfkuchař více než dvacet publikací. Moderoval také desítky televizních kuchařských show, vybudoval řetězec stylových restaurací a odstartoval prodej své originální značky kuchyňských potřeb. Přečtěte si, jak tento kuchař bez čepice začínal, a věřte, že stejně jako Jamie Oliver i vy můžete něčeho takového dosáhnout.

Příběh Jamieho Olivera

Kuchařský génius, celým jménem Jamie Trevor Oliver, se narodil ve znamení Blíženců v roce 1975. Vyrůstal v anglickém Essexu v rodině „hospodských“. Jeho matka Sally a otec Trevor vlastnili od roku 1976 vyhlášený kriketový podnik s názvem „The Cricketers“. 

Už jako sedmiletý kluk pomáhal malý Jamie rodičům v jejich podniku. Loupal brambory, učil se disciplíně, ochotě a slušnosti k hostům. Pozoroval diplomatické vystupování svých rodičů, jejich ladných řešení různých konfliktních situací, které při práci s lidmi mohou nečekaně nastat.
Toto vše mu bylo do kulinářského života velkou školou. O to více se probouzel jeho zájem o tento obor. Jak sám říká, je za to teď velmi rád. S láskoutaké vzpomíná na společné nakupy s otcem, který ho učil vybírat vždy ty nejlepší suroviny, rozpoznávat a míchat správné chutě. 

Přestože je Oliver dyslektik a pět let jeho školní docházky proběhly i ve speciální třídě, nic ho nezastavilo. Láska k jídlu jej hnala dál – v  dospívání se rozhodl, že chce být šéfkuchařem.
Nastoupil do hotelové školy Westminster Catering College, kde se osobně setkal s první kuchařskou legendou – s Antoniem Carlucciem. 

Tento svéhlavý a jedinečný kuchař odstartoval svoji kariéru právě tímto jedinečným setkáním. 
Následoval nespočet kurzů a sbírání zkušeností v různých restauracích, kde se zdokonaloval v přípravě všech možných specialit kuchyní z celého světa.  

Jamie Oliver poprvé před kamerou

Byla to právě jedinečná příležitost pracovat po studiích pro River Café, když se Jamiemu otevřel neuvěřitelně barevný svět gastronomie. S nadsázkou můžeme přiznat, že to pro něj byla životní jízda.

V proslavené restauraci na břehu řeky Temže pracoval pod taktovkou kuchařských celebrit – Rose Grayové a Ruth Rogersové téměř čtyři roky. Za tuto dobu se naučil nespočet věcí a navíc se poprvé dostal před televizní kamery. Tehdy přijel televizní tým natočit dokument o této výjimečné londýnské restauraci. Pak už následovalo další a další natáčení a také první knížka. 

K nám do českých domácností se Jamie Oliver dostal v roce 2001 v různých kuchařských show, mezi které patří například známá „Roztančená kuchyně“. 

 

 Víte, že Jamie Oliver…
…se tolik bál psát kvůli své dyslexii, že si svoji úplně první knihu nahrával na diktafon místo klasického psaní? 
I tak se nakonec stala nejprodávanější knihou a odstartovala autorovu nemalou knižní kariéru!

Jamieho zdravé stravování ve vzdělávacích zařízeních

I když zatím nezískal michelinskou hvězdu, zajistil velký průlom ve zdravém stravování třeba ve světoznámém projektu „Feed Me Better“, neboli „Nakrmte mne lépe“.
Jeho cílem bylo zdravější a kvalitnější stravování studentů ve Velké Británii. Oliverova popularita ještě více stoupá a zajímá se o něj i britská královna Alžběta II.

Píše se rok 2005, kdy se projekt „Feed Me Better“ zařadil mezi nejvíce úspěšné a propagované projekty své doby, který si získal své místo na výsluní nejen ve Velké Británii, ale po celém světě – například v USA natočili na toto téma několik zajímavých pořadů.. 

 A proč se Jamie Oliverovi říká šéfkuchař bez čepice? Protože po natočení dokumentu o restauraci River Café, kde účinkoval, se mu ozval štáb s nabídkou natáčení show „The Naked Chef“, neboli „Nahý šéf“, v našem překladu „ Šéf bez čepice“. 
Kuskus à la Jamie Oliver

Kuskus à la Jamie Oliver

Tip na rychlý oběd nebo večeři? Vyzkoušejte kuskus s rybou podle světoznámého šéfkuchaře Jamieho Olivera. Pochutnají si všechny mlsné...

Recept - suroviny a postup

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*