Představujeme slavné šéfkuchaře – Pavel Býček


Představujeme slavné šéfkuchaře – Pavel Býček

Vařil doma i ve světě, rozhodl se však zakotvit v Praze a pozvednout úroveň české gastronomie v pražských Holešovicích. Otevřel malé fine dining bistro kousek od Vltavy a při svých recenzích se návštěvníci nebojí si často postesknout, že tento podnik ještě neoplývá Michelinskou hvězdou. Tentokrát o slavném šéfkuchaři Pavlu Býčkovi.

Šéfkuchař a spolumajitel restaurace The Eatery Pavel Býček rád kombinuje neobvyklé chutě, aby mohl vzít vaše chuťové pohárky na exotický výlet. Stejně tak ale v jeho menu najdeme oblíbené české pokrmy jako třeba. koprovou omáčku, na kterou se do Holešovic sjíždí gurmáni z celého hlavního města.

První jídlo slavného šéfkuchaře? Krtkův dort!

Jednatřicetiletý Pavel Býček se narodil v Rožnově pod Radhoštěm a už jako malý věděl, že bude vařit. Sám s oblibou v rozhovorech říká, že neměl takové ty klučičí sny o ježdění na popelářském autě, nebo o kariéře v NASA.

Pamatujete si Krtkův dort, oblíbenou pochoutku z dětství? Tak to bylo první jídlo, které Pavel Býček uvařil.
Jeho další oblíbenou kuchařskou vzpomínkou z dospívání je pak přání ohledně vánočního dárku – ve 13 letech toužil po tyčovém mixéru. 

Maturitu si udělal ve svém rodném městě a hned po škole odjel objevovat světovou kuchyni do britského království.
Učil se od velkých gastronomických mistrů, do řemesla ho ve své kuchyni zasvětila např. legenda francouzské gastronomie Pierre Koffmann, který ho prý dokázal rychle vyškolit i na tak jednoduchém pokrmu, jako je glazovaná mrkev. 

Základy “haute cuisine” pak studoval ve slavné londýnské restauraci Galvin At Windows, kde strávil celé dva roky a sáhl si až na dno svých kuchařských sil. Když byl dobrý den, stíhal poslední metro domů v jednu ráno, když ne, tak musel jet ranním autobusem před rozbřeskem.

Do fine dining bistra s vlastním talířem

Než se pustil do vlastního gastronomického podnikání, zakotvil ještě na chvíli v pražském hotelu Alcron.
Zdejší kuchyni jeden čas kraloval i známý český šéfkuchař Roman Paulus, se kterým se Býček při práci setkal právě v restauraci Galvin At Windows a po návratu do Čech mu Paulus nabídl práci v Alcronu. 

Rok 2018 přinesl do jeho života jedinečnou možnost začít vařit po svém. Koncept The Eatery je přitom velmi jednoduchý – stojí na surovinách, které jsou sezónní a máte je k dispozici teď a tady. 

Do vyhlášeného holešovického bistra přitom můžete pozvat jak obchodní partnery na večeři, tak si dle slov Býčka “přinést vlastní talíř a odejít s výtečnou večeří zase domů k oblíbenému seriálu.” 

Koprovka podle Pavla Býčka

Koprovka podle Pavla Býčka

Koprovka je tradiční recept. Vyzkoušejte si postup podle slavného šéfkuchaře - Pavla Býčka.

Recept - suroviny a postup

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*