Masarykovo cukroví patří mezi vánoční klasiku, která potěší každého milovníka chutí ořechů. Jeho příprava je navíc neuvěřitelně jednoduchá – zvládne ji každý i bez zkušeností s pečením. Dopřejte si rychlé a poctivé cukroví, které provoní celý byt vanilkou a rumem. Připravte si Masarykovo cukroví podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
|
Masarykovo cukroví patří mezi vánoční klasiku, která potěší každého milovníka chutí ořechů. Jeho příprava je navíc neuvěřitelně jednoduchá – zvládne ji každý i bez zkušeností s pečením. Dopřejte si rychlé a poctivé cukroví, které provoní celý byt vanilkou a rumem. Připravte si Masarykovo cukroví podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
|
Porce
40 ks
|
|
Doba přípravy
30 minut
|
|
Chod
|
Pokyny
- Ořechy nasucho opražíme na pánvi. Poté je přendáme do mističky a zalijeme vodou, nebo ještě lépe rumem, a necháme alespoň hodinu marinovat (můžeme ale klidně i déle). Marinované ořechy necháme okapat.
- V míse smícháme mouku, špetku vanilky, změklé máslo, cukr, žloutek a ořechy.
- Ze všech surovin vypracujeme těsto, ze kterého vytvarujeme 4 válečky o průměru cca 4 cm. Válečky poté zabalíme do fólie a uložíme na noc do lednice.
- Druhý den válečky nakrájíme na cca 0,5 cm silné plátky. Aby se nám s těstem dobře pracovalo, je třeba mít těsto vychlazené a ztuhlé, a také použít ostrý nůž.
- Nakrájené plátky vyskládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě na 180°C asi 10 minut, aby získaly lehce narůžovělou barvu. Ještě teplá kolečka obalujeme v moučkovém cukru.
Obaly od másla, mouky, cukru a vanilky třídíme podle materiálu: papírové obaly do kontejneru označeného modrou samolepkou, obaly z plastů do kontejneru označeného žlutou samolepkou. Vaječné skořápky vyhodíme do bioodpadu, pokud máme tuto možnost. Zbytky těsta nebo pečicí papír znečištěný tukem patří do směsného odpadu.
