Nakládané okurky jsou neodmyslitelnou součástí nejen české kuchyně. Proč jíst okurky nakládačky a kdy a jak si našly cestu na náš stůl? Jak vybírat okurky nakládačky a co by rozhodně nemělo chybět ve správném nálevu na okurky? Zajímavosti, tipy a recept na domácí okurky nakládačky přináší Jakvkuchyni.cz.
Znojmo a jeho okolí je s nakládanými okurkami pevně spjato. První zmínka o této pochutině pochází již z 16. století, kdy si semínka okurek nechal z Uher přivést opat místního kláštera. Okurkám se tu velmi dařilo a místní se je postupně naučili uchovávat v oslazeném kořeněném nálevu.
V Česku se servírují okurky naložené v nálevu s oblibou k masům, bramborám, bramborové kaši, těstovinám nebo luštěninovým jídlům. Často se také přidávají do různých pomazánek či do omáček.
TIP od Jakvkuchyni.cz: bez chuti kyselých okurek se neobejde znojemská omáčka, nebo třeba oblíbení španělští ptáčci.
Jaké zdravotní výhody má konzumace nakládaných okurek?
Nakládané okurky jsou nejen chutné, ale i zdraví prospěšné. Obsahují probiotika a prebiotika, tedy užitečné baterie a vláknina, které pomáhají zlepšovat funkčnost našich střev.
Více o probiotikách i prebiotikách se více dočtete v článku Prebiotika, probiotika a synbiotika.
Kromě toho jsou kvašené okurky také zdrojem:
- vitamínu A, který je důležitý pro kůži a oči;
- vitamínu C;
- vitamínu K, který má podstatnou funkci při srážení krve.
A vylévat bychom neměli ani samotný okurkový lák, protože obsahuje draslík. Ten pomáhá předcházet svalovým křečím.
Jak na přípravu okurek nakládaček?
Recept na vlastní nakládané okurky má doslova každá rodina a často se dědí po několik generací.
Potřebovat budeme omyté okurky nakladačky, koření a lák. Nálev na okurky je také možné koupit předpřipravený v obchodě.
Jaké okurky jsou na nakládání nejvhodnější a další tipy
Pro nakládání jsou nejlepší menší okurky, o velikosti cca 5-10 cm. Větší se hodí spíše k přípravě rychlokvašek.
ZAJÍMAVOST
Okurky musí být opravdu čisté, nejlépe omyté kartáčem a několikrát propláchnuté. Jejich čistota je základem pro to, aby se nezačaly kazit.
Kromě okurek nakladaček se do každé sklenice přidávají ještě kolečka očištěné mrkve a cibule, snítka kopru a kdo má rád pikantnější chuť, může přidat několik koleček křenu, stroužků česneku nebo feferonku.
Domácí nakládané okurky
S tímto domácím lákem a postupem na přípravu nakladaček, se vám nakládané okurky zaručeně povedou! Jak na to?
Recept - suroviny a postupNakládané okurky versus rychlokvašky a jak využít nálev z okurek?
Aby to ale nebylo tak snadné, nakládané okurky mají ještě kvašenou variantu, tzv. rychlokvašky.
Rozdíl mezi nimi je v tom, že ke konzervaci nakládaček se využívá lák a sterilace ve sklenici, kdežto konzervace rychlokvašek probíhá tzv. mléčným kvašením, které je pro tělo velmi přínosné
TIP
Jak si připravit rychlokvašky doma? Podrobněji v článku Kvašáky doma nesmí chybět. Jak se je jednoduše připravit doma?
Rychlokvašky jsou populární především v oblasti Bzence, kde se také koná každoroční pouť při příležitosti svátku Panny Marie. Na této pouti je plno stánků, které nabízejí právě okurky-rychlokvašky, a proto se jí někdy říká “kvašáková pouť”.
A co když nám po okurkách zbyde nálev?
Určitě by byla velká škoda ho vylít! Stačí jej přidat třeba do marinády na maso, které díky kyselému láku krásně zkřehne, používá se ale i k dochucení omáček.
A pokud se přesuneme na zahradu, tam prospěje v zálivce hortenziím, rododendronům nebo jiným rostlinám, kterým se daří v kyselé půdě!
Nakládané okurky jsou chutným a zdravým způsobem, jak si dopřát zeleninu po celý rok. Tak hurá nakládat!
Autoři: tým nutričních terapeutek Nutrifit