Okurky v nálevu – nakládačka pro naše zdraví

Nakládané okurky jsou neodmyslitelnou součástí nejen české kuchyně.  Proč jíst okurky nakládačky a kdy a jak si našly cestu na náš stůl? Jak vybírat okurky nakládačky a co by rozhodně nemělo chybět ve správném nálevu na okurky? Zajímavosti, tipy a recept na domácí okurky nakládačky přináší Jakvkuchyni.cz. 

Okurky v nálevu - nakládačka pro naše zdraví
Okurky v nálevu – nakládačka pro naše zdraví na Jakvkuchyni.cz! (Zdroj: Shutterstock.com).

Znojmo a jeho okolí je s nakládanými okurkami pevně spjato. První zmínka o této pochutině pochází již z 16. století, kdy si semínka okurek nechal z Uher přivést opat místního kláštera. Okurkám se tu velmi dařilo a místní se je postupně naučili uchovávat v oslazeném kořeněném nálevu. 

V Česku se servírují okurky naložené v nálevu s oblibou k masům, bramborám, bramborové kaši, těstovinám nebo luštěninovým jídlům. Často se také přidávají do různých pomazánek či do omáček.

TIP od Jakvkuchyni.cz: bez chuti kyselých okurek se neobejde znojemská omáčka, nebo třeba oblíbení španělští ptáčci.

Jaké zdravotní výhody má konzumace nakládaných okurek?

Nakládané okurky jsou nejen chutné, ale i zdraví prospěšné. Obsahují probiotika a prebiotika, tedy užitečné baterie a vláknina, které pomáhají zlepšovat funkčnost našich střev.
Více o probiotikách i prebiotikách se více dočtete v článku Prebiotika, probiotika a synbiotika.

Kromě toho jsou kvašené okurky také zdrojem:

  • vitamínu A, který je důležitý pro kůži a oči;
  • vitamínu C;
  • vitamínu K, který má podstatnou funkci při srážení krve. 

A vylévat bychom neměli ani samotný okurkový lák, protože obsahuje draslík. Ten pomáhá předcházet svalovým křečím.

Jak na přípravu okurek nakládaček?

Recept na vlastní nakládané okurky má doslova každá rodina a často se dědí po několik generací.
Potřebovat budeme omyté okurky nakladačky, koření a lák. Nálev na okurky je také možné koupit předpřipravený v obchodě. 

Jaké okurky jsou na nakládání nejvhodnější a další tipy

Pro nakládání jsou nejlepší menší okurky, o velikosti cca 5-10 cm. Větší se hodí spíše k přípravě rychlokvašek.

ZAJÍMAVOST
Okurky musí být opravdu čisté, nejlépe omyté kartáčem a několikrát propláchnuté. Jejich čistota je základem pro to, aby se nezačaly kazit.
Kromě okurek nakladaček se do každé sklenice přidávají ještě kolečka očištěné mrkve a cibule, snítka kopru a kdo má rád pikantnější chuť, může přidat několik koleček křenu, stroužků česneku nebo feferonku.

Domácí nakládané okurky

Domácí nakládané okurky

S tímto domácím lákem a postupem na přípravu nakladaček, se vám nakládané okurky zaručeně povedou! Jak na to? 

Recept - suroviny a postup

Nakládané okurky versus rychlokvašky a jak využít nálev z okurek?

Aby to ale nebylo tak snadné, nakládané okurky mají ještě kvašenou variantu, tzv. rychlokvašky.
Rozdíl mezi nimi je v tom, že ke konzervaci nakládaček se využívá lák a sterilace ve sklenici, kdežto konzervace rychlokvašek probíhá tzv. mléčným kvašením, které je pro tělo velmi přínosné

TIP
Jak si připravit rychlokvašky doma? Podrobněji v článku
Kvašáky doma nesmí chybět. Jak se je jednoduše připravit doma?

Rychlokvašky jsou populární především v oblasti Bzence, kde se také koná každoroční pouť při příležitosti svátku Panny Marie. Na této pouti je plno stánků, které nabízejí právě okurky-rychlokvašky, a proto se jí někdy říká “kvašáková pouť”. 

A co když nám po okurkách zbyde nálev?

Určitě by byla velká škoda ho vylít! Stačí jej přidat třeba do marinády na maso, které díky kyselému láku krásně zkřehne, používá se ale i k dochucení omáček.
A pokud se přesuneme na zahradu, tam prospěje v zálivce hortenziím, rododendronům nebo jiným rostlinám, kterým se daří v kyselé půdě! 

Nakládané okurky jsou chutným a zdravým způsobem, jak si dopřát zeleninu po celý rok. Tak hurá nakládat!

Sklenice můžeme použít znovu příští rok, nebo vytřídit do správného kontejneru na tříděné sklo. Čiré sklo patří do bílého a barevné sklo zase do zeleného, ale nikdy ne do odpadkového koše. Sklo totiž můžeme recyklovat donekonečna.

Autoři: tým nutričních terapeutek Nutrifit

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*