Tipy a Triky: Příprava žampionů na marinování a plnění

Žampiony patří mezi nejoblíbenější houby. Co z nich můžeme v kuchyni vykouzlit? Polévky, omáčky i dobroty pro letní grilování. A právě na přípravu žampionů pro letní grilování se v článku zaměříme.

Tipy a triky - houby

Hurá na žampiony, houbové šampióny!

Záleží jen na nás, zda se pro žampiony vydáme do lesa, nebo do obchodu. Pokud se rozhodneme pro první variantu, je potřeba si pečlivě nastudovat, jak žampiony poznat.    

Žampionům se říká také pečárky a existuje několik druhů. Nezapomeňte, že některé druhy žampionů jsou jedlé, jiné jedovaté! Čeští houbaři nejčastěji sbírají pečárku ovčí, kterou                poznáme podle těchto ukazatelů:

  • Mladé houby mají polokulovitý klobouk, který se později rozkošatí;
  • Barva žampionů je bílá, krémová nebo má sytě žlutý nádech;
  • Na otlačených místech zůstávají žluté skvrny;
  • V horní třetině mívají dvojitý prstenec;
  • Dužina je masitá;
  • Třeň je bělavý a v mládí plný, později zežloutne a je dutý.
Pečárka ovčí se nejčastěji zaměňuje s pečárkou zápašnou, muchomůrkou zelenou a muchomůrkou jarní. 
Pokud si při sběru hub nejsme jistí v kramflecích, je alespoň ze začátku nejlepší vzít s sebou zkušeného houbaře. Riskovat se v tomto případě nevyplácí! 


A kdy je nejlepší doba vyrazit právě na žampiony?
Mezi červnem a říjnem. Žampiony najdeme každý rok na stejných místech – na loukách, v parcích, kolem cest i na polích.

Žampiony – zdravá houbová pochoutka

Věděli jste, že žampiony nejsou jen chutné, ale že jsou i zdravé? Samozřejmě rozhoduje jejich úprava, ale obecně našemu tělu prospívají. Obsahují totiž mnoho vitamínů a minerálních látek:

To je slušná kombinace, co říkáte?

Tipy na využití žampionů v kuchyni

V kuchyni můžeme sáhnout po čerstvých, konzervovaných i sušených žampionech. A co z nich můžeme připravit?

Výborné polévky, omáčky nebo je upravit jako hlavní pokrm. Zde přinášíme 2 skvěle tipy.

Marinované žampiony

Marinované žampiony

Víkendová grilovačka může potěšit i vegetariány, na gril totiž můžete dát i mnoho druhů zeleniny nebo hub. Vyzkoušejte si ugrilovat...

Recept - suroviny a postup
Žampiony plněné nivou

Žampiony plněné nivou

Gurmánská pochoutka, která pozvedne každou grilovací párty. Spojte jemnou chuť žampiónů s výrazným sýrem a uzenou slaninou.

Recept - suroviny a postup

Teď už můžeme grilovat. Touto dobrotou oslníme každou návštěvu a naše grilovačka se stane legendární. Dobrou chuť!

Pokud pro žampiony vyrazíme do obchodu, nezapomeňme pak vyhodit prázdnou plastovou vaničku do nádob na třídění plastů, který je určený právě k třídění plastového odpadu. Nejlepší varianta je, když si žampiony zajdeme koupit na trh a dáme si je do svého košíku.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*