Vánočky mají v našich končinách dlouhodobou tradici, patří u nás těm k nejstarším pokrmům, které se o Vánocích podávají. Vánočkám se dříve říkalo „calty“, „pleténky“, nebo se nazývaly „štědrovkami“, „štreclemi“, „žemlemi“ nebo „děťátky.“
Suroviny: sůl
Chcete vyzkoušet něco jiného než tradiční chlebíčky? Nabídněte hostům na party zdravé občerstvení z čerstvé zeleniny a pikantních dipů. Na větší talíř nebo mísu nakrájíme na tenčí hranolky mrkev, řapíkatý celer, salátovou okurku, červenou a žlutou papriku. Mísu vložíme doprostřed stolu, založíme vychlazené dipy a ihned konzumujeme.
Když zbydou vajíčka natvrdo, můžete z nich připravit skvělé vaječné ragů. Tento jednoduchý recept vám také nabízí možnost vyzkoušet kapary a ančovičky. Pikantní dresink z hořčice můžete využít i na zeleninové saláty.
Zbyly vám od večeře vařené brambory? Připravte si z nich italské noky. Když využijete potraviny, které byste jinak vyhodili, pomůžete svému rozpočtu i přírodě.
Starý chléb nemusíte vyhazovat, připravte si z něj polévku! Tato variace na kyselo je velmi zdravá díky dýňovému oleji. Miso pasta je super na prohřátí organismu a dodá masovou chuť.
Svatomartinské rohlíčky nebo také podkovy, martiny, roháče.
Zelí dokonale doplňuje chuť hovězího, zvěřiny a nebo pečené drůbeže.
Domácí houskové knedlíky budete mít připravené během chvilky a krom toho, budete mít také skvělý pocit z domácího výrobku.
Připravili jsme pro vás recept, kdy nemusíte péct husu 13 hodin, ale postačí 3 hodiny. Husa bude mít perfektní chuť a bude se rozpadat.
Snídaně, na kterou se budete těšit od večera! Podávejte s čerstvým pečivem. Vejce Benedikt jsou také oblíbeným jídlem pro brunch.
Nepotrpíte si na přeslazené dezerty? Máte rádi vůni a chuť Itálie? Tak zkuste toskánský koláč, který je vláčný a díky kaštanové mouce má originální lahodnou chuť.