Tempehové výpečky

Tempehové výpečky

Výpečky patří ke klasice české kuchyně. Nemusíme je však připravovat pouze v klasické masové variantě, báječně chutnají i v odlehčené verzi. Maso jsme nahradili poslední dobou čím dál oblíbenějším tempehem. Tempeh je potravina, která je tvořena sójovými boby a fermentací. Díky fermentaci má vysoký podíl proteinů, vlákniny i vitamínů a výrazné aroma.
Pyré z červené řepy a batátů

Pyré z červené řepy a batátů

Už jste zkoušeli použít červenou řepu jako přílohu? Nejeden z nás má možná nepříjemné chuťové zážitky spojené se školní jídelnou, která nám červenou řepu znechutila, není ale potřeba se této delikátní zeleniny obávat. Co jí takhle dát po letech šanci? Nejenže má téměř magické zdravotní účinky, ale lze z ní připravit skvělé pokrmy a přílohy. V tomto receptu přinášíme návod na univerzální pyré z řepy a brambor, které můžeme použít jako přílohu k masu, nebo i k pečené zelenině.
Šafránové rizoto

Šafránové rizoto

Až ochutnáme toto šafránové rizoto, jiné už nám možná chutnat nebude. Jak na tuhle pochoutku?
Dýňový salát s fetou a pekanovými ořechy

Dýňový salát s fetou a pekanovými ořechy

S nadcházejícím podzimem přichází období dýní a dýňových receptů. Dýně se v posledních letech stala velmi populární a oblíbenou surovinou. Kromě polévky či rizota lze z dýně připravit i skvělé saláty. Kromě dýně jsme do něj použili růžičkovou kapustu, dýňová semínka a ořechy a sladkou chuť jsme doplnili slaným grilovacím sýrem. Salát je chutnější, pokud je podávaný teplý, nicméně i za studena je vynikající. Jak na to?
Vegetariánské výpečky

Vegetariánské výpečky se zelím

Tento pokrm je inspirovaný českou klasikou, kterou si však mohou dopřát i ti, co zrovna masu neholdují. Pokrm se skládá ze zdravějších surovin, přitom voní a chutná báječně, i když je maso nahrazeno veganskými nudličkami a místo klasického knedlíku podáváme s domácími noky.
Čočkový salát s řepou

Čočkový salát s řepou

Červená řepa obsahuje spoustu tělu prospěšných látek, působí blahodárně na náš organismus, zejména na cévy a játra. V našem jídelníčku bychom červené řepě měli dát určitě šanci. Navíc se hodí skvěle pro přípravu salátů. Pokud tedy budete mít chuť na večeři nebo oběd plný vitamínů, pak vyzkoušejte tento salát s trochou podzimních chutí. Řepu jsme doplnili o luštěniny a kapustičky a k podávání jsme zvolili lůžko ze zelených salátků. Balkánský sýr je třešničkou na dortu.
Nudle s houbami a se zázvorem

Čínské nudle se zázvorem, houbami a sójovou omáčkou

V dnešním receptu zavítáme do asijské kuchyně. Ta vyniká především tím, že je lehká na trávení a rychlá na přípravu. K nejoblíbenějším receptům patří nudle se zeleninou na různé způsoby. V dnešním receptu použijeme zázvor a houby. Jak na to?
Těstovinová rýže s řepou

Těstovinová rýže s řepou

Červená řepa patří do našich jídelníčků již od pradávna. A to nejen díky skvělé chuti, ale i kvůli jejím zdravým účinkům. Řepu nejčastěji nalezneme v salátech, polévkách či jako přílohu k některým hlavním pokrmům. Rovněž se často objevuje jako součást pečené zeleniny. Její využití je všestranné a pokrmy, které ji obsahují, bývají zároveň jednodušší na přípravu. A to platí i pro dnešní recept.
Marinované žampiony

Marinované žampiony

Víkendová grilovačka může potěšit i vegetariány, na gril totiž můžete dát i mnoho druhů zeleniny nebo hub. Vyzkoušejte si ugrilovat žampiony v parádní marinádě. Dobrou chuť!
Kachní prsa na meruňkách

Kachní prsa na meruňkách

Kachní maso je velmi oblíbené a lze ho připravovat na různé způsoby. Většina z nás si s velkou pravděpodobností vzpomene nejdříve na klasiku v podobě kachny se zelím a knedlíky. Zatímco celou kachnu můžeme péct i 12 hodin, aby bylo maso křehké, kachní prsa patří mezi tzv. minutková masa, a tak mohou být vítaným zpestřením při letních grilovačkách. Navíc v letním období, kdy nám úroda na zahradách skýtá spoustu různého ovoce, můžeme zkoušet různé a méně tradiční kombinace. Vyzkoušejte podle receptu Jakvkuchyni.cz sladko-kyselé meruňky a rozmarýn, které dodají šťavnatému masu jiný chuťový rozměr.    
Křupavé pečené kuře na citronech a rozmarýnu

Křupavé pečené kuře na citronech a rozmarýnu

Pečené kuře je klasikou. Chceme-li ho zkusit ozvláštnit, můžeme ho upéct na citronech. Vneseme si tak domů kousek léta. Vůně a chuť rozmarýnu a citrónu dodají chuti kuřete úplně nový rozměr. V jednom pekáči můžeme navíc připravit i přílohu. Jak na to?