S dnešním receptem opět nahlédneme pod pokličku staročeské kuchyně. Tento recept na velmi chutné cukroví je starý zhruba sto let a jeho název je odvozen od podoby. Výsledné cukroví totiž opravdu vypadá jako zabalený batůžek. Základ tvoří košíček z křehkého těsta plněný nadýchanou sněhovou náplní s ořechy. Časově patří recept k těm náročnějším, ale výsledek stojí zcela jistě za to!
Suroviny: mouka
Cibulové kroužky patří k oblíbenému pokrmu. Jak už sám název napovídá, jedná se o kroužky cibule obalené v těstíčku a smažené v oleji. Většinou si jej dopřáváme jako přílohu, něco malého k zakousnutí nebo zajímavé pohoštění na party. Dokonalým společníkem nasládlých kroužků jsou různé dipy, do kterých se namáčejí. Jakmile zjistíte, že připravit si domácí cibulové kroužky je velmi snadné a rychlé, najdou si u vás zcela jistě své místo.
Dnes máme svátek všech zamilovaných, svatý Valentýn. A jak se říká, láska prochází žaludkem. Udělejte radost svému miláčkovi a upečte mu vlastnoručně malé dortíky. Nazvali jsme je Zamilované cupcakes. Jako základ jsme použili nadýchaný korpus s pistáciemi a naplnili jej malinovým rozvarem. Lehký krém je na bázi mascarpone a několik kapek barviva mu dodalo tematický růžový nádech. Třešničkou na dortu jsou malá linecká srdíčka a zdobení z lyofilizovaných malin. Jak na to?
Fish & Chips patří mezi klasiku britských fastfoodů, kterou dostaneme opravdu na každém rohu. Základem je kvalitní čerstvá ryba, křupavé nadýchané těstíčko a křupavé hranolky. Na tento pokrm nemusíme chodit do fastfoodu, ale můžeme si jej udělat i doma. Jak na to?
Únor je obdobím masopustu, kdy je třeba napéct různorodé dobroty. K tomuto svátku také neodmyslitelně patří smažené koblihy nebo vdolky. Jemné nadýchané těsto s marmeládou milujeme snad všichni. Dnes si vyzkoušíme netradiční recept na vdolky z bramborového těsta, které doplníme lahodnou mrkvovou marmeládou.
Škvarkové placky dělávaly naše prababičky a babičky poměrně často. Když se škvařilo sádlo při zabíjačkách, zůstávala spousta škvarků, které se daly využít mnoha způsoby. K jednomu z nejoblíbenějších patřily placky, do kterých se přidávaly posekané škvarky. Pokud si budeme chtít škvarkové placky upéct dnes, nemusíme už kvůli tomu zabíjet prase - škvarky můžeme běžně sehnat v každém řeznictví. Nezapomeňte placky také řádně posypat mákem, tak chutnají totiž skvěle!
Kdo by nemiloval sušenky speculoos, speculaas nebo také speculatius. Patří k tradičnímu pečivu v Holandsku nebo v Belgii, ale postupně se staly velmi oblíbenými i v našich končinách. Tradičně se sušenky vymačkávají do dřevěných formiček, ale ty u nás nedají moc dobře sehnat. Můžeme tak využít silikonové formičky nebo embosované válečky, díky kterým na sušenkách vykouzlíme nádherné vzory. Velkou roli hraje v receptu i koření. V dnešní době už lze sehnat koření namíchané přímo na přípravu těchto sušenek. Tento recept na sušenky speculoos připravil web Jakvkuchyni.cz v odlehčené verzi bez cukru. Jak na to?
Smažené cibule kroužky přiletěly do kuchyní v našich končinách přes oceán - pochází z americké kuchyně. Tam většinou slouží jako předkrm, příloha nebo chuťovka k pivu nebo při tolik oblíbeném grilování. Zazáříte s nimi i na různých oslavách, nebo na Silvestra. Jak na to?
Bliny, neboli mini lívanečky, jsou netradiční obměnou pro jakékoliv sváteční pohoštění. Jestliže máte už dost klasických chlebíčků, zkuste hostům připravit jednoduché a rychlé jednohubky. Bliny se podávají především s kaviárem, ale skvěle chutnají i s pomazánkami. Při jejich přípravě si můžeme vyhrát i s ozdobou a vytvořit tak velmi atraktivní předkrm.Vyzkoušejte je podle Jakvkuchyni.cz s lososem nebo s pomazánkou z červené řepy. Jak na to?
Slyšeli jste už o dezertu nesoucí název Štědrák? Co si pod tímto názvem představit? Nebudeme vás dlouho napínat a prozradíme, že se jedná o koláč z kynutého těsta se čtyřmi druhy náplní. Štědrák dříve patříval na vánoční stůl a už jeho název napovídá, že to byl opravdu štědrý koláč, protože jej charakterizovala bohatá škála náplní ze všeho, co lidé doma mívali. Ořechy, mák, povidla i tvaroh, které se celoročně používaly, se v tomto koláči spojily do lahodného celku. I když se na první pohled může zdát, že příprava koláče je složitá, nenechte se mýlit. Po upečení nechte koláč odpočinou do druhého dne, aby se všechny chutě řádně prolnuly.
Přípravy na Vánoce běží naplno a v kuchyni voní připravované cukroví. Snad v žádné domácnosti nesmí na Vánoce chybět vanilkové rohlíčky, na které existuje nespočet receptů. Pokud se nebojíte změn, vyzkoušejte rohlíčky v poněkud netradičním podání. A to pistáciové s příchutí kardamom - jsou opravdu božské. Díky pistáciím jsou jemně nasládlé, ale kardamom jim dodá zajímavou kořeněnou chuť. Pokud nemáte rádi výrazné chutě, použijte raději mletý kardamom. Jak na pistáciové rohlíčky s kardamomem?











