Perník se původně jmenoval peprník, podle pepře, který mu dával nezaměnitelnou peprnou chuť. Dnešní perníky si z původní receptury půjčil mouku a med. V kombinaci s povidly vytvoříte dezert, který by chutnal i pánům z Pernštejnu.
Suroviny: mléko
Nádivka si na našem stole zaslouží místo častěji než jednou za rok o Velikonocích. Jako příloha se hodí k masům a samotná může posloužit jako lehké jídlo. Skvěle chutná i vychladlá.
Sladké a barevné kulaté koblížky s dírou uprostřed – to jsou světoznámé donuty. Tuto dobrotu proslavili především policisté v amerických filmech, ve kterých tvoří koblížky společně s hrnkem kávy jejich typickou snídani.
Květák patří podobně jako např. brokolice k tzv. superpotravinám a to díky tomu, že obsahuje malé množství sacharidů a tuků. Kromě toho je plný vitamínů a minerálů. Zkuste si připravit lahodnou květákovou polévku.
Pokud chcete ráno začít zdravě, chutně a nemáte moc času, připravte si smoothie. Můžete do něj použít čerstvé i mražené ovoce, oříšky a další zdravé pochutiny. Hotové je do minuty – a vypité ještě rychleji!
Jak připravit skvělé palačinky? Máme pro vás podrobný postup, díky kterému připravíte palačinky stejně dobré jako na dovolené ve Francii. Stačí správné suroviny o pokojové teplotě, dodržet pořadí jejich míchání a na závěr jedna tajná ingredience!
Kdy jste si naposledy dopřáli domácí sekanou? Toto tradiční jídlo si můžete připravit z různých druhů masa a naplnit jej vejcem nebo bylinkami. S bramborovou kaší bude sekaná královnou nedělního oběda!
Uzený pstruh je v kombinaci s křenem a cibulkou příjemně pikantní. Tento pokrm může být lehkou letní večeří nebo větším předkrmem. Místo pstruha můžete použít třeba lososa nebo kvalitní sardinky.
Nádivku pečete jen na velikonoce? Škoda, toto polo-zapomenuté jídlo si můžete připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte jej v zimní variantě s houbami, česnekem a hřejivými bylinkami.
Co s tou výbornou šťávou, která se během pečení vypeče z kuřete? Můžete ji použít na polití brambor a nebo z ní připravit výtečnou omáčku už během pečení. Je to jednoduché. Místo vody nebo másla kuře podlijete mlékem a v této omáčce se pak zkoncentruje všechna výborná chuť.
Kuchaři i cukráři rádi využívají citrusy pro jejich výraznou a svěží chuť. Citrónová (nebo pomerančová) šťáva dodá každému moučníku nejen pikantní výraznou chuť, ale i vláčnost. Pokud právě chystáte první jarní party na zahradě nebo rodinnou oslavu, vyzkoušejte lahodný mandlovo-citrónový chlebíček. Jistě bude vítaným osvěžením.