Ciabatta s olivami a klobásou

Ciabatta s olivami a klobásou

Pravděpodobně jste se již s tímto italským pečivem stihli seznámit. Velmi často ji koupíte upečené se sušenými rajčaty či bylinkami. Pokud si však upečete ciabattu v klidu doma, bude vám chutnat ještě lépe a navíc si do ní můžete přidat, co máte rádi. Vyzkoušejte ji upéct s olivami a přidat do ní pikantní klobásku. Podávat ji můžete jen tak zakápnutou olivovým olejem, skvěle chutná i s čerstvým zeleninovým salátem. A věřte, že ji nebudete péct naposledy.
Skořicové šneky

Sladké šneky

Jen těžko najdeme Švéda, který si pravidelně nedopřává “fiku”. Co to je? Přestávka na kávu a něco sladkého. Ale nejde jen o obyčejnou přestávka na kávu, jakou známe my. Ve skandinávských zemích to je něco jako rituál, kdy se lidé schází, společně si povídají a velmi dlouho relaxují. Při těchto příležitostech často ukusují kanelbullar, neboli sladké šneky, které si nyní také společně vyzkoušíme.
Koprová omáčka

Koprová omáčka

Když se řekne: „koprová omáčka”, polovině lidem se rozzáří oči a polovině se vybaví školní jídelna. Pokud patříte mezi první polovinu, zde vám přinášíme jeden výborný recept na koprovou omáčku.
Hovězí brisket s gratinovanými brambory

Hovězí brisket s gratinovanými brambory

Brisket, nebo-li bok / hrudí, je maso mezi předníma nohama zvířete. Koupit ho můžeme s kostí i bez a výborně se hodí k vaření, které ho zachová měkké a šťavnaté.
Feferonky v pivním těstíčku

Feferonky v pivním těstíčku

Chystáte se na posezení s kamarády a přemýšlíte, co byste měli připravit na zakousnutí k pivu nebo k vínu? Mají vaši přátelé rádi něco pikantního? Pokud ano, připravte jim pálivé papričky smažené v pivním těstíčku. A samozřejmě k jejich zapití podávejte dobře vychlazené pivo.
Cream Tea

Cream Tea

Myslíte si, že jde o krémový čaj? Pak jste na omylu. Cream Tea je anglická odpolední svačinka sestávající z tradičního malého skotského pečiva (Scones) s džemem a clotted cream, neboli sráženou smetanou.
Lívance z podmáslí

Lívance z podmáslí

Lívance patří k oblíbeným jídlům, mnozí z nás je milují k snídani a mnoho z nás také ví, že si je lze připravit hned na několik způsobů. Zkuste na jejich přípravu tentokrát použít podmáslí, přelít je javorovým sirupem a ozdobit spoustou čerstvého ovoce.
Hráškové suflé s parmazánem

Hráškové suflé s parmazánem

Milujete suflé? A víte, že si ho nemusíte připravit jen na sladko, ale že můžete vyzkoušet také slanou variantu? Hrášek se k jeho přípravě dokonale hodí. Nadýchané suflé chutná po vytažení z trouby báječně, poslouží také jako netradiční pohoštění návštěvy.
Lussekatter

Lussekatter

Nadýchané šafránové pletýnky rozličných tvarů patří k pokladům severského sladkého pečiva. Krásnou žlutou barvu jim dodává šafrán, ale pokud jej zrovna nemáte doma v zásobě, přidávat jej nemusíte. Úplně nakonec jsou pletýnky potřeny sirupem z cukru a vody, díky němuž jsou krásně lesklé a slaďoučké.
Králík na bílém víně s česnekem a šalvějí

Králík na bílém víně s česnekem a tymiánem

Delikátní chuť a minimum tuku – to jsou důvody, proč zařadit do jídelníčku králičí maso. Stačí přidat trochu tymiánu, česneku a bílého vína a nakonec se přesvědčit, že jste toho uvařili dost. Pak už jen zbývá smířit se s tím, že vám během krátké chvíle zůstane prázdný pekáč. Jak na to?