Vietnamské jarní závitky


Závitky v rýžovém papíru patří k oblíbeným pokrmům a snad k jednomu z nejznámějších vietnamských jídel. Jarní závitky si rychle získaly na oblibě díky barevnosti, chuti a svěžesti - podávají se totiž studené nebo při pokojové teplotě. Závitky můžeme podávat jako rychlý předkrm, lehkou večeři nebo svačinku. Plnit je můžeme dle chuti – např. krevetami, vepřovým nebo kuřecím masem, mrkví, okurkou, salátem nebo bylinkami. Základem jsou vždy ideálně rýžové nudličky vermicelli. Jak si je připravit doma?
Závitky v rýžovém papíru patří k oblíbeným pokrmům a snad k jednomu z nejznámějších vietnamských jídel. Jarní závitky si rychle získaly na oblibě díky barevnosti, chuti a svěžesti - podávají se totiž studené nebo při pokojové teplotě. Závitky můžeme podávat jako rychlý předkrm, lehkou večeři nebo svačinku. Plnit je můžeme dle chuti – např. krevetami, vepřovým nebo kuřecím masem, mrkví, okurkou, salátem nebo bylinkami. Základem jsou vždy ideálně rýžové nudličky vermicelli. Jak si je připravit doma?
Porce
10 osob
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
Suroviny
Závitky
    nudle 200g rýžové vermicelli
    rýžový papír 10plátků na zabalení
    okurka 1ks salátová
    paprika 1ks žlutá
    salátových listů 10-15lístků podle chuti
    máta 1svazek čerstvá
    koriandr 1svazek
    bazalka párlístků čerstvá
Omáčka
    chilli 1ks paprička
Pokyny
  1. Nejprve si připravíme náplně.
  2. Okurku nakrájíme na dlouhé jemné proužky.
  3. Papriku zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenké proužky.
  4. Nudličky připravíme podle návodu – dáme do hlubší mísy, zalijeme vařící vodou a necháme 10 minut odstát.
  5. Hotové nudle slijeme do cedníku a propláchneme studenou vodou.
  6. Do hlubšího talíře, nebo do misky, připravíme vařící vodu na rýžový papír a necháme ji chvilku vychladnout.
  7. Na balení závitků si nachystáme větší mělký talíř, nebo je můžeme připravovat na nepřilnavé podložce.
  8. Rýžový papír namočíme na pár sekund do horké vody.
  9. Jakmile změkne, vyndáme ho, necháme okapat, přemístíme na talíř a uhladíme.
  10. Do spodní třetiny papíru narovnáme lístky koriandru, přidáme nudle, okurku, papriku a lístky salátu, nahoru dáme lístky máty a bazalky.
  11. Nyní začneme od spodu balit rýžový papír, zarolujeme přes směs ke středu, v polovině balení přehneme ke středu levou i pravou stranu a dobalíme.
  12. Odložíme stranou a pokračujeme s dalším závitkem.
  13. Na omáčku smícháme sójovou omáčku s citronovou šťávou a nakrájenou chilli papričkou.
  14. Závitky podáváme studené nebo při pokojové teplotě.
  15. Jíme rukou a namáčíme do omáčky.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*