Vánoční houbová nádivka


Nádivku pečete jen na velikonoce? Škoda, toto polo-zapomenuté jídlo si můžete připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte jej v zimní variantě s houbami, česnekem a hřejivými bylinkami.
Nádivku pečete jen na velikonoce? Škoda, toto polo-zapomenuté jídlo si můžete připravit na mnoho způsobů. Vyzkoušejte jej v zimní variantě s houbami, česnekem a hřejivými bylinkami.
Porce
forma na biskupský chlebíček
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
30 minut
Suroviny
    pečivo 5ks
    houby 50g sušené
    máslo 2lžíce
    mléko 300ml
    vejce 3ks
    máslo 80g rozpuštěné
    cibule 2ks
    česnek 3stroužky
    kmín 1/2lžičky
    majoránka 1lžíce
    petržel 1hrst hladkolistá
Pokyny
  1. Housky nakrájejte na kostky a odložte je zatím stranou. Můžete použít i jiné, starší pečivo.
  2. Sušené houby spařte vroucí vodou. Mrazené houby nechte nejdříve chvíli mimo mrazničku povolit, a pak je můžete rovnou nakrájet.
  3. Nakrájejte je na menší kousky. Vodu, v níž se máčely, uchovejte na případné další použití.
  4. Cibuli nakrájejte na kostičky a opečte ji na másle. Česnek buď prolisujte nebo nakrájejte na plátky.
  5. Po chvíli přidejte spařené houby a na plátky nakrájený česnek. Houbovou směs osolte, přidejte mletý pepř a kmín a nechejte ji vychladnout.
  6. Ve velké míse rozšlehejte vejce, přidejte mléko a rozpuštěné máslo. Když použijete mixér, bude směs nadýchaná. Stačí ale i obyčejná metlička.
  7. Vaječnou směsí zalijte nakrájené kostky pečiva. Čím je pečivo starší, tím delší dobu jej nechte nasáknout touto tekutinou.
  8. Přidejte houby a nakonec také majoránku s nasekanou petrželí. Směs promíchejte.
  9. Celou směs vložte do vymazané formy. Forma na biskupský chlebíček je nejvhodnější, můžete ale použít i menší formičky, třeba na muffiny.
  10. Pečte v předehřáté troubě na 170°C asi 30 minut. Nádivka je hotová, když její povrch zezlátne.
  11. Houbovou nádivku podávejte nakrájenou na plátky, buď se salátem jako lehkou večeři, nebo jako přílohu k masu.

Štítky:

One thought on “Vánoční houbová nádivka

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*