I když v Česku stále nepatří ryby mezi hvězdy v našich jídelníčcích, dlouhodobě se ale zájem o konzumaci mořských i sladkovodních ryb v naší gastronomii zvyšuje. U nás patří mezi velmi oblíbené ryby kromě štiky či candáta i sumec. Více o sumcích a receptech ze sumčího masa v dalším dílu seriálu Rybí speciál. 
    
|  | 
I když v Česku stále nepatří ryby mezi hvězdy v našich jídelníčcích, dlouhodobě se ale zájem o konzumaci mořských i sladkovodních ryb v naší gastronomii zvyšuje. U nás patří mezi velmi oblíbené ryby kromě štiky či candáta i sumec. Více o sumcích a receptech ze sumčího masa v dalším dílu seriálu Rybí speciál. 
     | 
|   | 
Porce     
4 osoby     |   | 
Doba přípravy     
40 minut     |   | 
Chod     | 
Suroviny
| 
sumčí steak
4ks
nejlépe 2,5 cm
 
česnek
3ks
drcený
 
olivový olej
3lžíce
 
sůl
2lžičky
 
tymián
1ks
snítka
 
rozmarýn
1ks
snítka
 
papriky
1ks
chilli
 
koření
1lžíce
rybího
 
citrónová šťáva
1lžíce
 
petrželka
1ks
na ozdobu
 
pepř
1lžička
 | 
Pokyny    
- Sumčí steaky osolíme, opepříme a posypeme špetkou rybího koření.
- Připravené plátky ryby necháme zhruba 15 minut bokem uležet.
- Nadrobno nakrájíme tymián, česnek, chilli papričku (pokud máte rádi pálivější), rozmarýn a promícháme s panenským olivovým olejem.
- Touto směsí potřeme připravené sumčí filety.
- Grilujeme zprudka, zhruba čtyři minuty z každé strany.
- Před podáváním potřeme panenským olivovým olejem a pokapeme citronovou šťávou.
- Nakonec rybu ozdobíme petrželkou.
TIP: Sumce můžeme pokapat i troškou kvalitního bílého vína. Nejlepší maso na steaky je za hlavičkou sumce.
TIP: Jako přílohu doporučujeme okurkový, mix zeleninového nebo listového salátu.

