Staročeské hnětýnky


Hnětýnky patřily k tradičnímu pečivu, které se peklo v souvislosti se svatomartinským posvícením. Ale jak šel čas, trošku se na ně pozapomnělo. Jedná se o malé koláčky, které se vykrajují z hněteného těsta a zdobí se mandlemi, rozinkami, brusinkami a dalšími přísadami.
Hnětýnky patřily k tradičnímu pečivu, které se peklo v souvislosti se svatomartinským posvícením. Ale jak šel čas, trošku se na ně pozapomnělo. Jedná se o malé koláčky, které se vykrajují z hněteného těsta a zdobí se mandlemi, rozinkami, brusinkami a dalšími přísadami.
Porce
30 - 40 kusů
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
30 minut
Suroviny
    máslo 250g změklé
    smetana 250ml 12%
    mouka 250g hladká
    mouka 250g polohrubá
    cukr 200g krupicový
    rozinky 100g
    rum 100ml hnědý
    vejce 3ks žloutek
    vejce 1ks na potření
    droždí 1kostka čerstvé
    sůl 1špetka
    mandle mandlové lupínky
Pokyny
  1. Rozinky propláchneme horkou vodou, zalijeme rumem a necháme nabobtnat.
  2. Mezitím si připravíme kvásek: smetanu se 2 lžícemi cukru mírně ohřejeme, rozdrobíme do ní droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  3. Žloutky utřeme s cukrem a máslem do světlé pěny.
  4. Do mísy prosejeme obě mouky se solí.
  5. Vmícháme kvásek a žloutkovou pěnu.
  6. Vše důkladně propracujeme na hladké vláčné těsto a zapracujeme do něj rozinky.
  7. Z těsta vytvoříme bochánek a necháme ho kynout na teplém místě 40–60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  8. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál.
  9. Vytvarujeme válec a těsto nakrájíme na stejně velké kousky.
  10. Vyválíme z nich bochánky a naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení.
  11. Takto připravené necháme kynout ještě dalších 20 minut.
  12. Hnětýnky potřeme vejcem rozšlehaným se lžičkou vody.
  13. Posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C.
  14. Hnětýnky pečeme 20–30 minut, dokud povrch nezezlátne.
Tisknout
Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*