Staročeské hnětýnky


Hnětýnky patřily k tradičnímu pečivu, které se peklo v souvislosti se svatomartinským posvícením. Ale jak šel čas, trošku se na ně pozapomnělo. Jedná se o malé koláčky, které se vykrajují z hněteného těsta a zdobí se mandlemi, rozinkami, brusinkami a dalšími přísadami.
Hnětýnky patřily k tradičnímu pečivu, které se peklo v souvislosti se svatomartinským posvícením. Ale jak šel čas, trošku se na ně pozapomnělo. Jedná se o malé koláčky, které se vykrajují z hněteného těsta a zdobí se mandlemi, rozinkami, brusinkami a dalšími přísadami.
Porce
30 - 40 kusů
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
30 minut
Suroviny
    máslo 250g změklé
    smetana 250ml 12%
    rozinky 100g
    rum 100ml hnědý
    žloutek 3ks
    vejce 1ks na potření
    droždí 1kostka čerstvé
    sůl 1špetka
Pokyny
  1. Rozinky propláchneme horkou vodou, zalijeme rumem a necháme nabobtnat.
  2. Mezitím si připravíme kvásek: smetanu se 2 lžícemi cukru mírně ohřejeme, rozdrobíme do ní droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
  3. Žloutky utřeme s cukrem a máslem do světlé pěny.
  4. Do mísy prosejeme obě mouky se solí.
  5. Vmícháme kvásek a žloutkovou pěnu.
  6. Vše důkladně propracujeme na hladké vláčné těsto a zapracujeme do něj rozinky.
  7. Z těsta vytvoříme bochánek a necháme ho kynout na teplém místě 40–60 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
  8. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál.
  9. Vytvarujeme válec a těsto nakrájíme na stejně velké kousky.
  10. Vyválíme z nich bochánky a naskládáme je na plech vyložený papírem na pečení.
  11. Takto připravené necháme kynout ještě dalších 20 minut.
  12. Hnětýnky potřeme vejcem rozšlehaným se lžičkou vody.
  13. Posypeme mandlovými lupínky a pečeme v troubě vyhřáté na 200 °C.
  14. Hnětýnky pečeme 20–30 minut, dokud povrch nezezlátne.
Tisknout
Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*