Smetanový dezert s piškoty a mandlovým likérem, tiramisu

Vynikající dezert ke kávě začněte připravovat už den předem – nejlepší je rozležený v ledničce přes noc.
Vynikající dezert ke kávě začněte připravovat už den předem – nejlepší je rozležený v ledničce přes noc.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
6 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
15 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    Mascarpone 500g
    cukr 180g
    žloutek 7ks
    Amareto 50ml
    káva 200ml ideálně připravená jako espresso nebo překapávaná či instantní
    piškoty 1balení
    rum 2lžíce
Pokyny
  1. Mascarpone přendáme do prostornější misky, přidáme Amareto a promícháme.
  2. Do další misky vložíme žloutky s cukrem a metlou vyšleháme ve vařící vodní lázni do husté pěny.
  3. Žloutky přidáme k Mascarpone, opatrně vmícháme pomocí silikonové stěrky, tak aby vznikl kompaktní krém.
  4. Na závěr zlehka vmícháme vyšlehanou smetanu a vytvoříme hladkou hmotu.
  5. Pak vezmeme například dvoulitrovou zapékací misku a do ní nanášíme ve vrstvách nejprve krém, pak piškoty nasáklé kávou a zase krém. Uzavíráme opět krémem.
  6. Měli bychom docílit tří vrstev krému, proložených dvěma vrstvami piškotů.
  7. Poslední vrstvu krému uhladíme a posypeme vrstvou kvalitního práškového kakaa rovnoměrně po celé ploše pomocí sítka.
  8. Vložíme na 5–8 hodin do lednice vychladit a zatuhnout. Ideálně tiramisu připravíme den před podáváním, nepřidáváme kakao. Zvlhlé kakao má vynikající chuť a nepráší, takže se vyhnete nepříjemné situaci vdechnutí kakaového prášku.

Pokud použijeme sýr typu Lučina (je však lepší držet se originálu), přidáme do krému ještě šest plátků želatiny.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*