Raw tiramisu s irským mechem a superovocem


Nejlepším chuťovým zážitkem, jaký si v poslední době doma s oblibou dopřáváme, je RAW TIRAMISU. V rámci raw stravy se jedná o složitější gurmánský recept, který je na přípravu složitý asi jako pečený dort nebo zákusek. Toto raw Tiramisu navíc obsahuje mořskou řasu (tzv. Irský mech) a také superovoce Lucumu. Obě dvě ingredience dezert krásně ztuží a navíc jsou dokonale prospěšné pro lidské tělo. Na tomto Tiramisu si nejen slastně pochutnáte, ale zároveň dodáte svému tělu obrovskou dávku vitamínů, kolagenu a dalších zdraví prospěšných látek.
Nejlepším chuťovým zážitkem, jaký si v poslední době doma s oblibou dopřáváme, je RAW TIRAMISU. V rámci raw stravy se jedná o složitější gurmánský recept, který je na přípravu složitý asi jako pečený dort nebo zákusek. Toto raw Tiramisu navíc obsahuje mořskou řasu (tzv. Irský mech) a také superovoce Lucumu. Obě dvě ingredience dezert krásně ztuží a navíc jsou dokonale prospěšné pro lidské tělo. Na tomto Tiramisu si nejen slastně pochutnáte, ale zároveň dodáte svému tělu obrovskou dávku vitamínů, kolagenu a dalších zdraví prospěšných látek.
Porce
250 ml
Doba přípravy
40 minut
Doba vaření
bez vaření
Suroviny
Tiramisu
    datle 1,5šálku pasta
    káva 1/4šálku espresso, může být turecká káva
    olej 1/2šálku kokosový
    mandle 3šálky mandlová drť
Čokoládová pěna
    máslo 2šálky kokosové
    káva 1šálek espresso, může být turecká káva
    sirup 1/2šálku raw
    želé 1/4šálku
    sůl 1/8lžičky himalájská
    kakaový prášek 1/4šálku
    olej 1/2šálku kokosový
    Lucuma 3lžíce
Vanilková pěna
    máslo 1šálek kokosové
    sirup 1/2šálku raw
    želé 1/4šálku
    voda 1/4šálku
    sůl 1/8lžičky himalájská
    olej 1/2šálku kokosový
    Lucuma 3lžíce
Na ozdobu
    kakaový prášek 1/3šálku
Pokyny
  1. Připravte si ořechové mléko, resp. mandlovou drť. Mandlovou drtí je myšlena zbylá drť z mandlí při výrobě mandlového mléka.
  2. Mandlové mléko děláme tak, že jeden šálek mandlí rozmixujeme s 1 a 1/2 šálkem vody.
  3. Poté přecedíme přes jemný cedník nebo plátýnko.
  4. Mandlovou drť použijeme na recept jako základ těsta.
  5. Zbylé ořechové mléko do receptu použijeme místo vody.
  6. Datlovou pastu vytvoříte rozmixováním raw datlí (čerstvých nebo sušených) s trochou vody nebo se zbylým mandlovým mlékem do konzistence pasty.
  7. Kokosové máslo vytvoříte rozmixováním raw strouhaného kokosu s trochou vody. Mixujeme do hladké, tuhé konzistence.
  8. Kávu na Tiramisu použijte nejlépe v bio kvalitě. Připravte si kvalitní espresso a nebo tureckou kávu.
  9. Prosím nepoužívejte rozpustnou instantní kávu, neblaze se Vám odrazí na chuti Tiramisu. Irský mech: Mech několikrát dobře properte ve vlahé vodě.
  10. Dbejte na to, ať není příliš horká, abyste se neochudili o raw kvalitu. Stačí teplejší voda.
  11. Odstraníte tak případné hrubé nečistoty. Poté mech namočte do vlahé vody a louhujte ho cca 2 hodiny.
  12. Během té doby můžete namáčecí vodu 1-3 x vyměnit a mech přitom trochu proprat.
  13. Vylouhovaný mech dejte do mixéru (bez namáčecí vody!) a na nižší otáčky ho rozmixujte na hladkou želatinovou hmotu.
  14. Většinou není třeba žádnou další vodu přidávat, mech je již „nacucaný“ z louhování.
  15. Vznikne Vám hustá želatina, která krásně drží pohromadě.
Těsto
  1. Datlovou pastu, espresso, rozpuštěný kokosový olej, vanilku a sůl dáme do food processoru nebo do mixéru a zpracujeme do krému.
  2. Postupně přidáme mandlovou drť a zapracujeme do těsta.
  3. V kuchyňském robotu to trvá i několik minut. Do formy (cca 20 cm x 20 cm nebo do běžné kulaté dortové formy) vložíme na dno cca 3 šálky.
  4. Dáme zchladit během přípravy čokoládové pěny a zbytek hmoty přikryjeme a také uložíme do lednice.
Čokoládová pěna
  1. V mixéru společně do hladka rozmixujeme připravené domácí kokosové máslo, zpracovaný Irský mech – gel, kávu, sirup z agáve, vanilku, sůl a raw kakaový prášek.
  2. Přidáme rozpuštěný kokosový olej a superovoce Lucumu a promixujeme.
  3. Čokoládovou pěnu nalijeme na zchlazené těsto a celé vložíme do lednice na 2-4 hodiny do ztuhnutí.
  4. Po zchladnutí čoko pěny velmi opatrně rozprostřeme zbylé těsto na čokoládovou pěnu a dáme opět zchladit. Připravíme si vanilkovou pěnu.
Vanilková pěna
  1. Domácí kokosový krém, zpracovaný Irský mech – gel, sirup z agáve, vanilku, sůl a vodu (postupně přidávanou) zpracujeme do hladkého krému. Přidáme rozpuštěný kokosový olej a superovoce Lucumu a promixujeme.
  2. Vanilkovou pěnou přelijeme druhou vrstvu těsta na Tiramisu a opět dáme zchladit na cca 4 hodiny nebo do ztuhnutí.
  3. Na závěr poprášíme kakaovým práškem a podáváme.
  4. Pokud nám dezert špatně tuhne a nebo pokud spěcháme, je možné vložit ho na chvíli do mrazáku.
  5. Přípravu Tiramisu lze rozložit také přes noc, kdy necháme tuhnout čokoládovou pěnu a druhý den již zakončíme vanilkovou pěnou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*