Restovaná jablíčka s whiskey omáčkou a mandlovou drobenkou

Tento dezert vám nezabere mnoho času a výsledek je úchvatný – zejména pokud whiskey omáčku zapálíte před svými hosty nebo rodinou.
Tento dezert vám nezabere mnoho času a výsledek je úchvatný – zejména pokud whiskey omáčku zapálíte před svými hosty nebo rodinou.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
10 porcí
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
20 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    jablko 1000g
    máslo 100g
Na drobenku
    máslo 50g měkké
    mandle 50g
Na omáčku
    máslo 120g
    alkohol 150ml Jameson Whisky
Pokyny
  1. Jablíčka oškrábeme, rozkrojíme na čtvrtky, vyřízneme jádřince a nakrájíme na plátky.
  2. Rozehřejeme pánev, přidáme kousek másla, jablíčka a restujeme, dokud nezměknou. Servírujeme je teplé (nebo později přihřejeme).
  3. Všechny ingredience na drobenku smícháme, rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem a vložíme do předehřáté trouby.
  4. Pečeme asi na 180 °C zhruba 15 minut. Během pečení drobenku občas promícháme.
  5. Necháme vychladnout a pak ji můžeme skladovat v plastovém kontejneru
  6. Jak připravíme omáčku? Ve větším rendlíku na plotně rozpustíme máslo, do kterého vzápětí nasypeme za stálého šlehání cukr.
  7. Kroužíme metlou, dokud se cukr mírně nerozpustí a nevznikne kompaktní světlá hmota.
  8. V té chvíli opatrně přilijeme destilát a zašleháme. (Pozor na vycházející páru, která může zvláště u plynových sporáků neplánovaně vzplanout.)
  9. Když se cukr zpění a rozpustí, páru sami zapálíme a necháme ji chvilku hořet. Snížíme tak obsah alkoholu a tím i mírnou hořkost v glazé.
  10. Poté již nevaříme, jen zahříváme, aby se neoddělila syrovátka z použitého másla. Výsledné glazé je čiré a má konzistenci připomínající stolní olej.
  11. Jablíčka servírujeme posypané drobenkou a polité omáčkou, kterou můžeme zapálit i na talíři pro větší efekt.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*