Meruňkový drobenkový koláč je klasika, která nikdy nezklame! A pokud přidáte vůni kvítků levandule, stane se z tradičního koláče ještě půvabnější a přitažlivější dezert s originální chutí a vůní.
|
Meruňkový drobenkový koláč je klasika, která nikdy nezklame! A pokud přidáte vůni kvítků levandule, stane se z tradičního koláče ještě půvabnější a přitažlivější dezert s originální chutí a vůní.
|
Porce
zapékací forma, 30 cm
|
Doba přípravy
30 minut
|
Chod
|
Suroviny
Na těsto
polohrubá mouka
220g
prášek do pečiva
1lžička
krupicový cukr
90g
mléko
120ml
máslo
100g
vejce
1ks
meruňky
500g
Na drobenku
polohrubá mouka
75g
krupicový cukr
60g
máslo
40g
levandule
1lžíce
|
Pokyny
- Troubu předehřejte na 160 stupňů.
- Mouku, prášek do pečiva a cukr smíchejte ve velké míse.
- Do mísy přilejte spojené tekuté suroviny: mléko, máslo a vejce.
- Těsto dobře promíchejte.
- Kulatou formu na koláč vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. Do takto připravené formy nalijte těsto.
- Na těsto rovnoměrně rozprostřete rozpůlené meruňky, hezky jednu vedle druhé. Čím více meruněk koláči dopřejete, tím lepší bude výsledek.
- Všechny suroviny na drobenku smíchejte dohromady a prsty vytvořte drobenku.
- Drobenkou posypte celý koláč.
- Koláč vložte do trouby a pečte 30-40 minut, nebo do té chvíle, než špejle zapíchnutá do středu koláče nezůstane čistá.
- Podávejte se zakysanou smetanou nebo třeba s vanilkovou zmrzlinou.
- Meruňkový koláč ozdobte mátou a podávejte.