Ptačí mléko – plovoucí ostrovy (floating islands)

Francouzský dezert se nazývá vejce ve sněhu nebo plovoucí ostrovy. V Srbsku jej můžete najít pod názvem šnenokle. V každém případě jde o sněhové noky přelité karamelovou omáčkou a vanilkovým krémem.
Francouzský dezert se nazývá vejce ve sněhu nebo plovoucí ostrovy. V Srbsku jej můžete najít pod názvem šnenokle. V každém případě jde o sněhové noky přelité karamelovou omáčkou a vanilkovým krémem.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
2 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
15 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Doba vaření
20 minut
Suroviny
Omáčka
    mléko 250ml
    žloutek 3ks
    cukr 70g
Sněhové noky
    žloutek 3ks
    cukr 90g
    voda 1l
Karamelová omáčka
    cukr 50g
    voda 25ml
Pokyny
  1. Mléko přivedeme k varu spolu s vanilkovým luskem, který rozřízneme na půl. Po provaření vyškrábneme z lusku do mléka semínka.
  2. Cukr rozšleháme se žloutky a vlijeme do mléka, které pomalu za stálého míchání provařujeme, dokud hmota nezhoustne.
  3. Pak za stálého míchání dáme omáčku v rendlíku zchladit na led. Případně můžeme použít vanilkový puding dle návodu na obalu.
  4. Cukr s vodou dáme do kastrůlku pomalu vařit s citronovou šťávou.
  5. Když vše zhoustne na sirup, pokračujeme asi ještě 3–5 minut, dokud omáčka nezezlátne.
  6. Bílky vyšleháme na nízký stupeň v pevný sníh a přidáme cukr. Vše mícháme, dokud není hmota lesklá a hladká.
  7. Ze sněhu vytvarujeme noky, které dáme pomalu a postupně vařit do cukrového sirupu, vzniklého svařením cukru s vodou.
  8. Noky vaříme asi 3 minuty z každé strany. Pak je vyndáme a necháme na utěrce okapat.
  9. Vanilkovou omáčku dáme do misky a na povrch položíme sněhové noky. Vše pokapeme karamelovou omáčkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*