Ptačí mléko – plovoucí ostrovy (floating islands)

Francouzský dezert se nazývá vejce ve sněhu nebo plovoucí ostrovy. V Srbsku jej můžete najít pod názvem šnenokle. V každém případě jde o sněhové noky přelité karamelovou omáčkou a vanilkovým krémem.
Francouzský dezert se nazývá vejce ve sněhu nebo plovoucí ostrovy. V Srbsku jej můžete najít pod názvem šnenokle. V každém případě jde o sněhové noky přelité karamelovou omáčkou a vanilkovým krémem.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
2 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
15 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
Omáčka
    mléko 250ml
    žloutek 3ks
    cukr 70g
Sněhové noky
    žloutek 3ks
    cukr 90g
    voda 1l
Karamelová omáčka
    cukr 50g
    voda 25ml
Pokyny
  1. Mléko přivedeme k varu spolu s vanilkovým luskem, který rozřízneme na půl. Po provaření vyškrábneme z lusku do mléka semínka.
  2. Cukr rozšleháme se žloutky a vlijeme do mléka, které pomalu za stálého míchání provařujeme, dokud hmota nezhoustne.
  3. Pak za stálého míchání dáme omáčku v rendlíku zchladit na led. Případně můžeme použít vanilkový puding dle návodu na obalu.
  4. Cukr s vodou dáme do kastrůlku pomalu vařit s citronovou šťávou.
  5. Když vše zhoustne na sirup, pokračujeme asi ještě 3–5 minut, dokud omáčka nezezlátne.
  6. Bílky vyšleháme na nízký stupeň v pevný sníh a přidáme cukr. Vše mícháme, dokud není hmota lesklá a hladká.
  7. Ze sněhu vytvarujeme noky, které dáme pomalu a postupně vařit do cukrového sirupu, vzniklého svařením cukru s vodou.
  8. Noky vaříme asi 3 minuty z každé strany. Pak je vyndáme a necháme na utěrce okapat.
  9. Vanilkovou omáčku dáme do misky a na povrch položíme sněhové noky. Vše pokapeme karamelovou omáčkou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*