Ramen – tradiční japonský vývar


Ramen je vydatná polévka založená na vývaru a nudlích, která původně pochází z Japonska, ale stala se velmi oblíbenou i v řadě dalších asijských zemí, až nakonec okouzlila celý svět Klasický ramen jsou nudle zalité silným vývarem a doplněné vepřovým masem, čajovým vejcem a dalšími přísadami, jako jsou houby, mořské řasy, sójová omáčka, miso atd. Ramen ale může být i kuřecí, hovězí a nebo zcela vegetariánský. Jak si jej připravit doma?
Ramen je vydatná polévka založená na vývaru a nudlích, která původně pochází z Japonska, ale stala se velmi oblíbenou i v řadě dalších asijských zemí, až nakonec okouzlila celý svět Klasický ramen jsou nudle zalité silným vývarem a doplněné vepřovým masem, čajovým vejcem a dalšími přísadami, jako jsou houby, mořské řasy, sójová omáčka, miso atd. Ramen ale může být i kuřecí, hovězí a nebo zcela vegetariánský. Jak si jej připravit doma?
Porce
Doba přípravy
Doba vaření
Suroviny
    kuře 1200g kuřecí hřbety
    nudle 200g soba nudle
    shitake 6ks
    česnek 4stroužek
    vejce 4ks
    olej 2lžíce
    zázvor 2cm kořen
    cibule 1ks
    rybí omáčka 1lžíce
    pór 1ks
    sezamový olej 1lžíce
    voda 1litr horká
    koriandr čerstvý
Pokyny
  1. Ve větším hrnci orestujeme maso na rozpáleném oleji, aby se zatáhlo.
  2. Zalijeme ho 1 litrem horké vody, přidáme rozpůlenou cibuli, 4 stroužky česneku, zázvor pokrájený na tenké plátky a přivedeme k varu.
  3. Pak výkon stáhneme na minimum a pomalu táhneme 6 – 8 hodin.
  4. Podle potřeby přidáme horkou vodu.
  5. Vývar slijeme, maso dáme stranou.
  6. Ostatní ingredience vyhodíme.
  7. Vývar vrátíme zpět do hrnce, přidáme houby, na proužky nakrájený pórek, sójovou omáčku, rybí omáčku, sezamový olej, limetkovou šťávu a ještě chvíli povaříme.
  8. Mezitím si uvaříme v osolené vodě soba nudle podle návodu.
  9. Do dalšího kastrolku dáme vařit vejce. Ponoříme je do vroucí vody a vaříme 7 minut. Ochladíme je ve studené vodě.
  10. Maso nakrájíme na kousky.
  11. Když jsou nudle hotové, rozdělíme je do misek.
  12. Do každé dáme zeleninu, houby, nakrájené maso, oloupaná vejce rozkrojená na polovinu.
  13. Vše zalijeme vývarem.
  14. Servírujeme s čerstvým koriandrem a sezamovými semínky.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*