S příchodem podzimu dozrávají jablka a hrušky. Také přicházejí první ranní mrazíky a tak je na čase se něčím zahřát. Nemusíte pít jen horký čaj, ale můžete využít i koření, které váš organismus rozehřeje. Třeba skořici, zázvor nebo badyán, které se dokonale snoubí s chutí podzimního ovoce a podzimních dezertů. Proč si tedy rovnou neupéct něco dobrého s hřejivým nádechem?
Recepty
Jídlo pro každého – menu plné inspirativních receptů z celého světa pro vás vaří Jakvkuchyni.cz!
Pravděpodobně jste se již s tímto italským pečivem stihli seznámit. Velmi často ji koupíte upečené se sušenými rajčaty či bylinkami. Pokud si však upečete ciabattu v klidu doma, bude vám chutnat ještě lépe a navíc si do ní můžete přidat, co máte rádi. Vyzkoušejte ji upéct s olivami a přidat do ní pikantní klobásku. Podávat ji můžete jen tak zakápnutou olivovým olejem, skvěle chutná i s čerstvým zeleninovým salátem. A věřte, že ji nebudete péct naposledy.
Jen těžko najdeme Švéda, který si pravidelně nedopřává “fiku”. Co to je? Přestávka na kávu a něco sladkého. Ale nejde jen o obyčejnou přestávka na kávu, jakou známe my.
Ve skandinávských zemích to je něco jako rituál, kdy se lidé schází, společně si povídají a velmi dlouho relaxují. Při těchto příležitostech často ukusují kanelbullar, neboli sladké šneky, které si nyní také společně vyzkoušíme.
Dnes vám prozradíme recept na nejvýraznější jídlo skandinávských zemí a tím jsou kulaté karbanátky zvané köttbullar.
Šéfkuchař Igor Chramec nás naučí, jak si ze zbylého oleje ze sušených rajčat připravit výbornou domácí majonézu, která se skvěle hodí třeba k batátovým hranolkům. Jakvkuchyni.cz v receptu poradí, jak na to!
Také si dáte rádi na svačinku sendvič? Zkuste jej pozvednout na jinou úroveň a připravte si italský sendvič. Proč zrovna italský? Protože je ze samých dobrot, které vás na pár chvil přenesou do prosluněné Itálie vonící po olivách, bazalce a sušených rajčatech. To vše doplněné jemnou chutí mozzarelly a čerstvé ciabatty.
Klasické grilované kuře zná jistě každý. Ale už jste ho zkoušeli grilovat s plechovkou piva? Pokud ne, pak to musíte určitě vyzkoušet. Když kuře postavíte na plechovku s pivem, bude maso krásně šťavnaté a propečené.
Kulajda je asi nejznámější polévka, ve které hraje hlavní roli kopr. Pokud jste na ni právě dostali chuť, tady je recept.
Když se řekne: „koprová omáčka”, polovině lidem se rozzáří oči a polovině se vybaví školní jídelna. Pokud patříte mezi první polovinu, zde vám přinášíme jeden výborný recept na koprovou omáčku.
Přinášíme tip na recept z bizoního masa. Jak na to?
Přinášíme tip na skvělý recept ze skvělého pštrosího masa. Exotiku stačí ochutit rozmarýnem. Jak na to?