Úprava lososa na páře je skvělým příkladem toho, že v jednoduchosti je krása. Díky vaření v páře si losos zachová svoji přirozenou chuť, zůstane krásně šťavnatý a pokrm bude navíc lehký a zdravý bez dalšího přidaného tuku. Jako příloha se hodí křupavý zelený chřest s citrónovo-koprovou omáčkou, která spolu s lososem tvoří opravdu dokonalé duo. Připravte si tento recept s lososem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
Úprava lososa na páře je skvělým příkladem toho, že v jednoduchosti je krása. Díky vaření v páře si losos zachová svoji přirozenou chuť, zůstane krásně šťavnatý a pokrm bude navíc lehký a zdravý bez dalšího přidaného tuku. Jako příloha se hodí křupavý zelený chřest s citrónovo-koprovou omáčkou, která spolu s lososem tvoří opravdu dokonalé duo. Připravte si tento recept s lososem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
|
![]() |
Porce
4 porce
|
![]() |
Doba přípravy
30 minut
|
![]() |
Chod
|
Pokyny
- Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a vložíme napařovací vložku (nesmí se dotýkat hladiny).
- Do napařovací vložky dáme lososa, kterého takto necháme vařit přibližně 10 minut pod zakrytou pokličkou.
- Hotový losos bude světlejší a maso bude "lístkovat". Nakonec ho osolíme a opepříme.
- Než se uvaří losos, připravíme omáčku a chřest.
- Do malého kastrůlku nalijeme smetanu a začneme ji zahřívat. Přidáme citronovou kůru, šťávu a kopr.
- Omáčku za stálého míchání krátce povaříme, aby zhoustla.
- Na závěr ji dochutíme solí, pepřem a můžeme přidat kousek másla na zjemnění.
- Chřest očistíme - omyjeme ho a odlomíme dřevnaté konce (když ohneme spodní část stonku, chřest sám praskne tam, kde je třeba).
- Rozehřejeme pánev, přidáme do ní větší kousek másla nebo olej a přidáme očištěný chřest.
- Restujeme ho asi 7 minut a občas ho otočíme.
- Nakonec ho dochutíme solí a pepřem.
- Pokud máme silné stonky a chceme mít jistotu, že chřest nebude tvrdý, tak ho nejprve asi 2 minuty povaříme v osolené vodě, poté ihned zprudka zchladíme, aby si zachoval zelenou barvu, a teprve poté krátce orestujeme.
- Lososa podáváme s chřestem s omáčkou a kouskem citronu.
Obal od smetany a chřestu vytřídíme do kontejneru označeného žlutou samolepkou na plast. A citrony? Slupky můžeme vyhodit do bioodpadu – ale slupky by neměly být chemicky ošetřené.