Losos na páře s chřestem a citronovou omáčkou

Úprava lososa na páře je skvělým příkladem toho, že v jednoduchosti je krása. Díky vaření v páře si losos zachová svoji přirozenou chuť, zůstane krásně šťavnatý a pokrm bude navíc lehký a zdravý bez dalšího přidaného tuku. Jako příloha se hodí křupavý zelený chřest s citrónovo-koprovou omáčkou, která spolu s lososem tvoří opravdu dokonalé duo. Připravte si tento recept s lososem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
Úprava lososa na páře je skvělým příkladem toho, že v jednoduchosti je krása. Díky vaření v páře si losos zachová svoji přirozenou chuť, zůstane krásně šťavnatý a pokrm bude navíc lehký a zdravý bez dalšího přidaného tuku. Jako příloha se hodí křupavý zelený chřest s citrónovo-koprovou omáčkou, která spolu s lososem tvoří opravdu dokonalé duo. Připravte si tento recept s lososem podle receptu od Jakvkuchyni.cz!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 porce
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Suroviny
    losos 4filety
    chřest 1svazek
    olej nebo máslo k opékání
Omáčka
    smetana 200ml ke šlehání
    kopr 1lžíce nasekaný
    citrónová kůra 1lžička z chemicky neošetřeného citronu
    máslo kousek
Pokyny
  1. Do hrnce nalijeme vodu, přivedeme ji k varu a vložíme napařovací vložku (nesmí se dotýkat hladiny).
  2. Do napařovací vložky dáme lososa, kterého takto necháme vařit přibližně 10 minut pod zakrytou pokličkou.
  3. Hotový losos bude světlejší a maso bude "lístkovat". Nakonec ho osolíme a opepříme.
  4. Než se uvaří losos, připravíme omáčku a chřest.
  5. Do malého kastrůlku nalijeme smetanu a začneme ji zahřívat. Přidáme citronovou kůru, šťávu a kopr.
  6. Omáčku za stálého míchání krátce povaříme, aby zhoustla.
  7. Na závěr ji dochutíme solí, pepřem a můžeme přidat kousek másla na zjemnění.
  8. Chřest očistíme - omyjeme ho a odlomíme dřevnaté konce (když ohneme spodní část stonku, chřest sám praskne tam, kde je třeba).
  9. Rozehřejeme pánev, přidáme do ní větší kousek másla nebo olej a přidáme očištěný chřest.
  10. Restujeme ho asi 7 minut a občas ho otočíme.
  11. Nakonec ho dochutíme solí a pepřem.
  12. Pokud máme silné stonky a chceme mít jistotu, že chřest nebude tvrdý, tak ho nejprve asi 2 minuty povaříme v osolené vodě, poté ihned zprudka zchladíme, aby si zachoval zelenou barvu, a teprve poté krátce orestujeme.
  13. Lososa podáváme s chřestem s omáčkou a kouskem citronu.

Obal od smetany a chřestu vytřídíme do kontejneru označeného žlutou samolepkou na plast. A citrony? Slupky můžeme vyhodit do bioodpadu – ale slupky by neměly být chemicky ošetřené.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*