Hummus


Kromě vitamínů B obsahuje cizrna železo, vápník a v neposlední řadě významné množství vlákniny, která podporuje dobré trávení.
Kromě vitamínů B obsahuje cizrna železo, vápník a v neposlední řadě významné množství vlákniny, která podporuje dobré trávení.
Porce
400 g hummusu
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
2 hodiny
Suroviny
    cizrna 300g
    jedlá soda 1lžíce
    tahini 70g sezamová pasta
    citrón 1/2litru
    česnek 2stroužky
Pokyny
  1. Cizrnu namočte do studené vody a nechte den stát.
  2. Další den vodu vylijte, natočte novou, přidejte lžíci jedlé sody a dejte vařit. Vařte asi 2 hodiny, sbírejte vytvořenou pěnu.
  3. Nechte vychladnout. Do studené cizrny přilijte trochu studené vody a rozmixujte.
  4. Přidejte tahini, česnek, sůl, případně chili a rozmixujte vše dohladka. Přidejte šťávu asi z půlky citronu a polovinu olivového oleje.
  5. Znovu rozmixujte. Druhou polovinou oleje hummus polijte v mističce, aby neosychal a zamíchejte ho před servírováním.
  6. Zdobte citronem, petrželkou a sladkou paprikou.
  7. Podávejte s pita chlebem, focacciou, nakrájenou zeleninou nebo celozrnným pečivem.
  8. Jedlá soda se do vody přidává proto, aby luštěniny tolik nenadýmaly. Hummus je pokrm tvořený z velké části luštěninou a proto považuji za rozumné sodu přidat.
  9. Nevýhodou ovšem zůstává, že jedlá soda poškozuje vitamíny skupiny B, takže pokud vaříte třeba fazole, které použijete jen v malém množství k doladění jiného pokrmu, pro vyšší nutriční hodnotu doporučuji sodu nepřidávat, nadýmání se neprojeví v takové míře.

Štítky:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*