Domácí sýr alá ricotta bez syřidla

Není nic jednoduššího, než vyzkoušet domácí sýr bez použití syřidla, to zvládnou hravě i úplní začátečníci. Podle receptu od Jakvkuchyni.cz je to hračka!
Není nic jednoduššího, než vyzkoušet domácí sýr bez použití syřidla, to zvládnou hravě i úplní začátečníci. Podle receptu od Jakvkuchyni.cz je to hračka!
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 kg sýru
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    mléko 1,5l plnotučné - pasterované nebo převařené
    smetana 500ml ke šlehání
    sůl 1lžička mořská
Pokyny
  1. Mléko a smetanu nalijeme do hrnce a přidáme sůl. 
  2. Pomalu zahříváme až k bodu varu. 
  3. Do ohřátého mléka přidáme citronovou šťávu, ztlumíme plamen, zahříváme a mícháme cca 2 minuty. Nakonec mléko odstavíme a necháme 5 minut v klidu stát. 
  4. Cedník vyložíme plátýnkem a mléčnou směs nalijeme do cedníku. 
  5. Takto připravenou směs necháme vykapat v cedníku cca hodinu. Odkapanou syrovátku vylijeme a hotovou ricottu přendáme do plastové krabičky a uchováváme v chladu.
  6. V lednici nám takto vyrobená ricotta vydrží asi 5 dnů.

TIP od Javkuchyni.cz: S kreativitou se otevírá cesta k experimentům. Jakmile získáme jistotu při výrobě základního sýra, můžeme vyzkoušet výrobu různých dalších druhů, doplněné o různé přísady a pak už se můžeme pustit do přípravy vlastních unikátních receptů.
Domácí výroby sýra není jen o dovednosti, je to umění spojené s láskou k jídlu a touhou objevovat nové chutě. 

Plastové lahve od mléka patří do kontejneru označeného žlutou samolepkou. Nezapomeňte je řádně sešlápnout, ideální je třídit je společně s víčky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*