Domácí pita chleba

Pita, arabský nebo libanonský chléb – to jsou názvy pro oblíbené pečivo. Tento tradiční pšeničný chleba ve tvaru placky je nedílnou součástí středozemní kuchyně. Pita je výborná příloha k různým druhům jídel a přitom je její příprava tak jednoduchá.
Pita, arabský nebo libanonský chléb – to jsou názvy pro oblíbené pečivo. Tento tradiční pšeničný chleba ve tvaru placky je nedílnou součástí středozemní kuchyně. Pita je výborná příloha k různým druhům jídel a přitom je její příprava tak jednoduchá.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 chleby
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    droždí 10g
    voda 200ml vlažná
    olivový olej 2lžíce
    cukr 1špetka
    sůl 1lžička
Pokyny
  1. Do větší mísy si rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru, zalijeme malým množstvím vody, promícháme a necháme vykynout kvásek.
  2. Hotový kvásek zalijeme zbývajícím množstvím vody, přidáme olej, sůl a postupně vmícháme mouku. Pomocí rukou vypracujeme pružné a nelepivé těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme ho cca 45 minut kynout na teplém místě.
  3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na čtyři kusy. Každý kousek těsta vyválíme na cca 0,5 cm tlustou placku a přemístíme na samostatný kus pečícího papíru, kde je necháme ještě 15 minut kynout.
  4. Troubu předehřejeme na teplotu 230–250 °C. Jakmile je trouba rozehřátá, vložíme do ní pečící papír s plackou a přímo na mřížce ji necháme péct cca 8 minut. Každou placku pečeme zvlášť.
  5. Upečené placky přemístíme ihned do mísy vyložené čistou utěrkou a vršek přikryjeme další utěrkou. Takto vám pita chléb krásně zvláční a nebude se rozpadat.
  6. Před podáváním je placku potřeba přepůlit a rozříznout nožem. Pitu si poté můžete naplnit téměř čímkoliv.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*