Domácí pita chleba

Pita, arabský nebo libanonský chléb – to jsou názvy pro oblíbené pečivo. Tento tradiční pšeničný chleba ve tvaru placky je nedílnou součástí středozemní kuchyně. Pita je výborná příloha k různým druhům jídel a přitom je její příprava tak jednoduchá.
Pita, arabský nebo libanonský chléb – to jsou názvy pro oblíbené pečivo. Tento tradiční pšeničný chleba ve tvaru placky je nedílnou součástí středozemní kuchyně. Pita je výborná příloha k různým druhům jídel a přitom je její příprava tak jednoduchá.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
4 chleby
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Doba vaření
8 minut
Suroviny
    droždí 10g
    voda 200ml vlažná
    olivový olej 2lžíce
    cukr 1špetka
    sůl 1lžička
Pokyny
  1. Do větší mísy si rozdrobíme kvasnice, přidáme špetku cukru, zalijeme malým množstvím vody, promícháme a necháme vykynout kvásek.
  2. Hotový kvásek zalijeme zbývajícím množstvím vody, přidáme olej, sůl a postupně vmícháme mouku. Pomocí rukou vypracujeme pružné a nelepivé těsto, které přikryjeme čistou utěrkou a necháme ho cca 45 minut kynout na teplém místě.
  3. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál a rozdělíme ho na čtyři kusy. Každý kousek těsta vyválíme na cca 0,5 cm tlustou placku a přemístíme na samostatný kus pečícího papíru, kde je necháme ještě 15 minut kynout.
  4. Troubu předehřejeme na teplotu 230–250 °C. Jakmile je trouba rozehřátá, vložíme do ní pečící papír s plackou a přímo na mřížce ji necháme péct cca 8 minut. Každou placku pečeme zvlášť.
  5. Upečené placky přemístíme ihned do mísy vyložené čistou utěrkou a vršek přikryjeme další utěrkou. Takto vám pita chléb krásně zvláční a nebude se rozpadat.
  6. Před podáváním je placku potřeba přepůlit a rozříznout nožem. Pitu si poté můžete naplnit téměř čímkoliv.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*