Domácí paneer


Paneer je středně tvrdý indický sýr z plnotučného kravského mléka. Připravit si ho doma je jednodušší, než ho koupit. Jak na to?
Paneer je středně tvrdý indický sýr z plnotučného kravského mléka. Připravit si ho doma je jednodušší, než ho koupit. Jak na to?
Porce
200 g sýru
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
10 minut
Suroviny
    voda 125ml horká
    mléko 2litry plnotučné
    chilli 1ks
Pokyny
  1. Citronovou šťávu smícháme se 125 ml horké vody a odstavíme stranou. V hrnci přivedeme k varu mléko.
  2. Jakmile mléko začne vřít, přilijeme za stálého míchání citronovou šťávu s vodou.
  3. Ztlumíme a zvolna mícháme – měla by se začít oddělovat syrovátka (připomíná vodu) od sýřeniny (kousky čerstvého sýra).
  4. Vaříme přibližně 5 minut, až bude syrovátka průhledná a sýr ve velkých (1–2 cm) kouscích.
  5. Vypneme oheň a směs vlijeme do cedníku vyloženého plátýnkem.
  6. Propláchneme pod tekoucí studenou vodou, abychom odstranili zbytky citronové šťávy.
  7. Poté spojíme cípy látky a vymačkáme co nejvíce tekutiny.
  8. Měkký paneer můžeme ihned přidat do sýrových dezerů.
  9. V plátýnku uzavřený paneer položíme na děrovanou podložku a zatížíme talířem. Už po hodině sýr krájíme na kostky a použijeme ho napřílad do kari.
  10. V chladu vydrží 2 dny, v mrazáku 3 měsíce.

Sýr můžeme ochutit například chilli.

Tisknout

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*