bezlepkové kokosové věnečky

Bezlepkové kokosové věnečky

Milujete kokos? Pokud souhlasně přikyvujete, tyto kokosové věnečky u vás doma nesmí chybět. Jsou jednoduché a naprosto vynikající. 
bezlepkové vánoční cukroví - ořechy

Bezlepkové ořechy

Ani o slepované ořechy při bezlepkové dietě nepřijdeme. Našli jsme výborný recept, který možná dokonce předčí ty klasické. Jde se péct!
bezlepkové vanilkové rohlíčky

Bezlepkové vanilkové rohlíčky

Vanilkové rohlíčky k nám kdysi doputovaly z Rakouska a zřejmě se shodneme na tom, že se jedná o jeden z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví. Každá hospodyně je připravuje trošku jinak a rohlíčky tak vždy získávají svou specifickou chuť.
Kroupy ve vývaru

Kroupy vařené ve vývaru

Nejvíce se v kuchyni používají ječné kroupy. Vyrábějí se tak, že se odstraní vrchní slupky a zůstane jen střed. Tyto kroupy jsou bílé a při vaření vzniká šlem. Připravte si kroupy vařené ve vývaru.
Podmáslový chléb

Podmáslový chléb

Není nad domácí čerstvě upečené pečivo! Domácí chléb může mít řadu chutí a každá se hodí pro jinou příležitost. Tentokrát jsme upekli chléb “zadělaný” podmáslím. Ten chutná skvěle v kombinaci s bylinkovými másly, ale přijde vhod i ke sladké snídani s džemem nebo medem. Namísto klasické bílé mouky je použita mouka špaldová, která má výraznější chuť. Jak na to?
Křupavé chlebové vločky

Křupavé chlebové vločky

Ztvrdlý chléb máme doma téměř všichni. Jeho další zpracování může představovat náš první krok k ekologičtějšímu způsobu života.
Rozlítaní ptáčci

Rozlítaní ptáčci

Také milujete klasické španělské ptáčky, ale bojíte se, že by se vám nepovedli, nebo by se při motání mohli rozpadnout? Nezoufejte a zkuste si uvařit jejich “rozlétanou” variantu, ale nebojte, z talíře neuletí a chuťově je stejně skvělá, jako osvědčená klasika.
Losos na jasmínové rýži

Losos na jasmínové rýži

Ryby bychom do našeho jídelníčku měli zařazovat pravidelně - to není žádná novinka. Proč? Důvodů je spousta - třeba proto, že jsou nabité omega-3 mastnými kyselinami, které mají velmi blahodárné účinky na náš organismus. K jejich přípravě nepotřebujeme mnoho času a vystačíme si s malým množstvím surovin, abychom nechali vyniknout jejich přirozenou chuť. Jak si připravit lososa na jasmínové rýži?
Kynuté preclíky

Kynuté preclíky

Domácí kynuté preclíky se zdají na první pohled složité na přípravu, ale není tomu vůbec tak. Právě naopak! A při jejich přípravě mohou pomoci i děti. Preclíky jsou vynikající jen tak s máslem, ale můžeme je také podávat jako slané pohoštění k vínu nebo pivu.
Jihočeská pucková polévka

Jihočeská pucková polévka

My Češi říkáme, že polévka je grunt a tentokrát se vydáme do jižních Čech, kde vaří puckovou polévku. Jedná se o sytou polévku plnou zeleniny a hub. Ke svému jménu „pucková“ však přišla díky nokům, které se do ní přidávají a kterým se kdysi říkávalo pucky.
Blbouny se žahourem

Blbouny se žahourem

Proč se kynutý ovocný knedlík vařený v páře nazývá blbounem, úplně přesně nevíme. Teorií existuje několik. Co však zcela jistě víme je, že kynuté knedlíky s ovocem jsou oblíbenou chutnou ozdobou české kuchyně. Připravují se z jednoduchého kynutého těsta, i proto bývají v létě často na talíři. A co je vlastně žahour? Je to staročeská borůvková omáčka, kterou můžeme přelévat nejen knedlíky, ale třeba i škubánky, kaši nebo lívance.