Lahodnou čočkovou polévku můžete připravit i jako přílohu – stačí použít méně vody. Jako samostatné jídlo ji doplňte rýží nebo salátem. Je výbornou přílohou také k masu. Použít můžete běžnou čočku, k dostání je ale i červená čočka, která je pro indickou kuchyni typická. Červenou čočku stačí propláchnout a nechat namočit na deset nebo dvacet minut, hnědou čočku nechte namočenou klidně přes noc. Solte až hotovou polévku!
Produkty z řady
Sladký nákyp z jáhel a ovoce chutná i vychlazený. Místo švestek použijte jakékoliv ovoce, výborná jsou třeba jablka se skořicí.
Patří k nejstarším receptům na štědrovečerního kapra. Sladkokyselá omáčka ze zeleniny a povidel mu dá charakteristickou barvu. Podávejte jej s houskovým knedlíkem nebo šiškami.
Černý nebo houbový kuba je tradiční vánoční pokrm z kroup a hub. Servíroval se na oběd, jako bezmasé jídlo. Původně do něj patřila houba štroček, ale dnes jej nahraďte dostupnějšími sušenými hříbky.
Domácí „vaječňák“ se stane stálicí i ve vaší domácnosti! Tento základní recept si můžete upravit podle své chuti. Stačí přidat koření, jiný druh alkoholu nebo nahradit mléko smetanou.
Ať už vyrážíte na procházku do přírody, nebo se podívat na rozsvícený vánoční stromek do města, bude se vám hodit něco na zahřátí. Do termosky…
Smetanový likér si vyrobte do zásoby. A pokud dáváte rádi dárky vyrobené ručně, je tento likér skvělý tip. Stačí jej nalít do pěkné sklenice, napsat etiketu nebo nálepku, obmotat rustikálním provázkem a máte hotovo!
Kukuřice v našich krajích už zdomácněla. Díky své lahodné chuti se stala oblíbenou pochoutkou, ať už ve formě popcornů, příloh, nebo samostatně uvařené. Kukuřice má…
V předchozím článku jsme se věnovali tomu, jak správně uložit potraviny do lednice. Ale i běžné potraviny, které patří do spíže nebo na kuchyňskou…
Odpradávna se o medu mluvilo jako o tekutém zlatu, afrodiziaku nebo dokonce jako o elixíru mládí. Medem obyčejní lidé, krom šlechty, sladili až do 17.…
Dle legendy si prý na sýru pochutnáváme díky žíznivým kočovníkům ze Středního východu, kteří si na dlouhé cesty brali mléko do vaků, vyrobených z kozích žaludků.…