Potravinové alergie a intolerance u dětí 5. část: Histaminová intolerance


Histaminová intolerance (dále HIT) může být dosud pro spoustu lidí naprosto neznámý pojem. Histaminová intolerance je definována jako nerovnováha mezi množstvím histaminu v organismu a jeho odbouráváním (enzymem diaminooxidázou – tzv. DAO), kdy nadbytek histaminu vyvolá histaminové příznaky. Jedná se tedy o potravinovou intoleranci na podkladě metabolické poruchy, nikoli o alergii.

Histaminová intolerance u dětí

Snížená aktivita enzymu DAO se vyskytuje u cca 2 – 3 % populace, nejvíce pak u žen středního věku. U dětí se projeví, pokud by byl vrozený nedostatek DAO, což naštěstí nebývá příliš časté, ale při nejasných projevech spojených s konzumací jídla je potřeba myslet i na toto onemocnění. Vzhledem k tomu, že se aktivita DAO vyšetřuje v posledních letech častěji, přibývá i pacientů s touto diagnózou.

Co je histamin?

Histamin je látka (biogenní amin), která se běžně vyskytuje v organismu (má endogenní, čili vnitřní původ).
Účastní se ochranných a regulačních funkcí jako součást imunitního systému.
V těle je histamin uložen v zásobních granulích převážně v kůži, střevě a plicích. Z granulí se histamin uvolňuje buď imunologickou cestou (aktivace protilátkami), nebo fyzikálními (škrábání aj.) a chemickými faktory (histaminoliberátory).
Histamin přijímáme také z potravy (exogenní cestou, čili zevní původ), a to díky činnosti bakterií (např. kvašením, kažením atd.).

Jaké jsou nosiče histaminu?

Mezi histaminoliberátory se řadí jednak potraviny, které obsahují látky schopné vyvolat vyplavení histaminu, ale i potraviny, které histamin samy obsahují.

Histaminoliberátory dělíme na:

  • živočišného původu
    – ryby (zejména konzervované – sardinky, tuňák, makrela aj.), korýši a měkkýši, zpracované maso (šunky, slanina, klobásy), zrající sýry (ementál, gouda, camembert aj.), bílek.
  • rostlinného původu
    – červené víno, kvasnice, ananas, jahody, papája, mango, citrusy, banány, rajčata, špenát, obilné klíčky, ořechy, slunečnicová semínka, kysané zelí.
  • ostatní
    – alkohol, aditiva, koření, lékořice, čokoláda, kakao, ocet.

Jak se histamin odbourává?

Odbourávání histaminu se děje více mechanismy. Odbourávání histaminu získaného z potravy se děje převážně za účasti enzymu diaminooxidázy (DAO) ve střevě.
Pokud je aktivita enzymu nízká, vyvolá nadbytek histaminu.

Příznaky nadbytku histaminu: svědivá vyrážka, zarudnutí kůže, otok sliznic, dušnost, nadýmání, křeče v břiše, migrény, návaly pocení, poruchy spánku aj.
Příznaky se většinou objevují v bezprostřední vazbě na konzumaci konkrétní potraviny. Důležitou roli hraje i množství zkonzumované potraviny.

Diagnóza histaminové intolerance

K diagnóze HIT vede souvislost zdravotních potíží a konzumace potravin bohatých na histamin.

K potvrzení diagnózy se provádí test aktivity DAO a eliminačně-expoziční test (rizikové potraviny se na určitou dobu vyřadí a zdravotní projevy se objeví po jejich opětovném zavedení do jídelníčku). HIT může být i druhotným projevem jiných onemocnění (např. alergií), proto je důležitá správná diagnostika a spolupráce se zkušeným alergologem.

Jak léčit histaminovou intoleranci?

Léčbou je nízkohistaminová dieta, která je založena na:

  • vyloučení potravin bohatých na histamin, ale i ostatní biogenní aminy.
  • vyloučení histaminoliberátorů.
  • vysazení potravin inhibujících enzym DAO (alkohol, kofein, černý čaj, zelený čaj, mátový čaj, energetické nápoje).
  • vysazení léků inhibujících enzym DAO (kyselina acetylsalicylová, nesteroidní antirevmatika, některá antihypertenziva aj.).
  • substituce enzymu DAO.

Režimová opatření při předcházení histaminové intoleranci

Z režimových opatření je důležité dbát na čerstvost potravin, protože koncentrace histaminu během skladování roste.

Na si dát dále pozor?

  • Vybírat maso a ryby čerstvé, nebo hluboce zmrazené.
  • Neskladovat maso, uzeniny, ryby a sýry déle, než je nezbytně nutné.
  • Otevřené balení potravin (uzenin, sýrů) je nutné znovu vzduchotěsně uzavřít.
  • Neohřívat masité pokrmy.
  • Nekupovat uzená, marinovaná nebo sušená masa a ryby.
  • Nekupovat sýry s dlouhou dobou zrání a výrobky z nepasterizovaného mléka.
  • Dbát na dostatečné a stálé chlazení potravin živočišného původu.
  • Vyhnout se koláčům, pečivu a sladkostem s velkým obsahem kypřicích prostředků.
  • Vyřadit z jídelníčku rychlé občerstvení a v jídelnách si nedávat omáčky a rychle se kazící masné výrobky.
  • Dbát na přiměřenou konzumaci alkoholu a nekombinovat alkohol spolu s potravinami bohatými na histamin.

HIT je velmi individuální onemocnění, a proto co může jeden tolerovat, druhému může způsobit nepříjemné projevy. Nelze tedy stanovit přesný seznam potravin, jež působí potíže.
Z tohoto důvodu nemocným HIT nezbývá, než postupně zkoušet jednotlivé potraviny.
Vhodná je spolupráce alergologa a nutričního terapeuta, který při vyřazení určitých potravin doporučí vhodné alternativy, aby nedocházelo k nutričním deficitům a ke zhoršení zdravotního stavu následkem přísné restrikce jídelníčku.

Autorem článku je Nutrifit – komplexní řešení ve výživě.

Tags:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*