Marmeláda a džem z hroznového vína vnesou do kuchyně svěží vítr

Hroznové víno můžeme v kuchyni zpracovat na mnoho způsobů. Vykouzlíme z něj výborné šťávy, sirupy nebo kompoty. Hroznové víno můžeme také usušit a budeme z nich mít oblíbené rozinky a sultánky. Na Jakvkuchyni.cz si dnes v článku prozradíme recept na lahodný džem a marmeládu z hroznového vína. Mňam! Jak na to?

Marmeláda a džem z hroznového vína vnesou do kuchyně svěží vítr
Článek Marmeláda a džem z hroznového vína vnesou do kuchyně svěží vítr na Jakvkuchyni.cz. (Zdroj: Shutterstock.com).

Odkud pochází vinná réva? 

Vinná réva se v současnosti pěstuje v mnoha vinohradech po celém světě. Než se ale dostala až na náš stůl, uplynula dlouhá doba.

ZAJÍMAVOST
První zmínky o této rostlině pochází z oblasti Kavkazu. Pravděpodobně nejstarším důkazem o výrobě vína jsou pozůstatky z jeskyně ukryté v arménských horách.

Její vnitřní prostor ukrýval zapomenuté vinařství staré více jak 6 100 let.
Velmi zkušenými vinaři byli také Řekové, Etruskové a Římané. Do Itálie se vinařství dostalo již na konci doby bronzové a odtud se rozšířilo poměrně rychle do jižní Francie.

Jaké produkty se vyrábí z plodů vinné révy?

Vinná réva je celosvětově oblíbenou pochoutkou a její plodem jsou základem pro výrobu vína a jiných vinných nápojů.

Z bobulí vinné révy se také vyrábí:

  • rozinky; 
  • sultánky;
  • džemy;
  • marmelády;
  • šťávy;
  • ocet;
  • sirupy; 
  • kompoty;
  • oleje, vonné silice, tinktury atd.;
  • vinné nápoje jako sekty, prosecca apod.;
  • přidává se do různých produktů – například do vinných klobás. 

Hrozny si můžeme snadno vypěstovat i doma na zahradě. Vzhledem k rozmanitým možnostem využití a k cenným látkám, které obsahují, stojí domácí úroda tohohle ovoce za to! 

Proč bychom měli jíst hroznové víno? 

Hroznové víno obsahuje spoustu vitamínů a antioxidantů, je velmi dobrým zdrojem vitamínů B a C, A a K.
Hrozny také obsahují důležité minerály jako je vápník, draslík a fosfor

Jaké pozitivní účinky má hroznové víno na naše zdraví?

  • Snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění.
  • Pomáhá udržovat zdravý krevní tlak. 
  • Chrání naše oči a zrak. 
  • Zlepšuje stav pokožky a podporuje tvorbu kolagenu. 
  • Posiluje paměť a soustředění. 
  • Působí jako prevence proti nespavosti. 
  • Působí jako mírné projímadlo a je vhodné proti zácpě. 

DOBRÉ VĚDĚT
Hrozny jsou také výbornou svačinou při dietě nebo po fyzickém výkonu. I když jsou chuťově sladké, mají velmi malé množství kalorií, zlepšují fyzickou vytrvalost a zvyšují aktivitu svalových buněk. 

Když už jsme si řekli, jaké všechny dobroty je možné z hroznů připravit, přináší Jakvkuchyni.cz recepty. Připravíme si hroznovou marmeládu a džem!

ZAPAMATUJTE SI
Víte, jaký je rozdíl mezi marmeládou a džemem? Zjednodušeně můžeme říci, že marmeláda je jemnější, zatímco v džemu najdeme kousky ovoce. 

Domácí džem z hroznového vína

Domácí džem z hroznového vína

Džem z hroznového vína je výborný například k sýrům. Jeho příprava je přitom velmi snadná. Jak si vyrobit domácí džem z hroznů vinné...

Recept - suroviny a postup

Marmeláda z hroznového vína, ostružin a grepu

Marmeláda z hroznového vína, ostružin a grepu

Na marmeládě z hroznového vína si pochutnáme například s čerstvým chlebem k snídani. Výborná je také v jogurtu, lineckém cukroví nebo...

Recept - suroviny a postup

Hroznové víno obsahuje zdraví prospěšné látky a má v kuchyni mnoho možností využití. Pěstované doma či kupované by v našem jídelníčku nemělo chybět!

Nevyužité kousky ovoce můžeme uchovat pro užití v budoucnu v plastovém sáčku. Pořiďme si za tímto účelem opravdu kvalitní plastové sáčky, které můžeme vypláchnuté opakovaně uzavírat a používat. Jakmile nebude možné je používat, patří bez obsahu a nečistot do žlutého kontejneru na plasty. Stejně tak můžeme použít i opakovaně použitelné plastové nádoby, nebo skleničky od zavařenin apod.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*