Se svátkem sv. Martina a tradičními oslavami je spojeno velké množství pokrmů, především však dozlatova upečená husa se zelím.
Na svátečním stole však nesmí chybět ani nic sladkého. Podle pověry se mají na den svatého Martina, tedy 11. listopadu, péci v kamnech martinské buchty, aby kamna během roku nevypověděla službu. V některých oblastech mělo svatomartinské pečivo tvar rohlíků nebo podkov, které připomínaly podkovy koně, na kterém přijel Martin a přivezl s sebou první sníh.
Pojďme tentokrát namísto rohlíčků vyzkoušet šátečky, štědře nadívané ořechovou a tvarohovou nádivkou.
Pokud jste propadli kouzlu skořice, tyto rolky se u vás neohřejí. Jsou navíc velmi jednoduché na přípravu. Jejich základem je kardamonové těsto, které můžete využít i pro pečení švédského chleba.
Olomoucké tvarůžky výborně chutnají samotné jen s cibulí a chlebem, ale připravují se z nich i zajímavé speciality – např. tvarůžkové langoše, slané kremrole, ale i sladké šátečky nebo dortíky. My jsme pro vás vybrali recept na tzv. syrnicu – originální tvarůžkovou polévku.
Italské noky si můžete vychutnat v různých variantách. Zde je jedna, která nadchne milovníky sýra, hub a ořechů. Místo ořechového másla zkuste třeba jen olivový olej nebo si připravte máslo s bylinkami.
Uzený pstruh je v kombinaci s křenem a cibulkou příjemně pikantní. Tento pokrm může být lehkou letní večeří nebo větším předkrmem. Místo pstruha můžete použít třeba lososa nebo kvalitní sardinky.
Tajemství palačinek je ve správně rozšlehaných ingrediencích a trpělivém smažení. Pokud chcete jídlo, které vás vrátí do dětských let, tak palačinky s jahodovou zavařeninou jsou tou pravou volbou.
Polévková sezóna je v plném proudu a možná byla škoda nevyrazit také za hranice české kuchyně a připravit si doma nějakou tu exotiku. Vyzkoušejte tento recept od Jakvkuchyni.cz na thajskou kuřecí polévku s kokosovým mlékem, hlívou ústřičnou, červeným kari a rýžovými nudlemi. S trochou chilli a zázvoru krásně vás krásně zahřeje a budete si připadat jako v Thajsku na pláži!
Halušky s brynzou patří ke klasice slovenské kuchyně. Připravit je doma však není vůbec složité. Místo klasických bramborových, jsme se je tentokrát pokusili trochu odlehčit. Jak? Mouku jsme použili špaldovou a část nahradili tofu a na místo brynzy a slaniny jsme sáhli po špenátu se smetanou.
Treska se řadí mezi nejchutnější mořské ryby. Její pevné maso se při pečení nerozpadá, a proto se nemusíte bát experimentovat. Ryba s bramborovou kaší je osvědčená klasika. Už jste je zkoušeli společně zapéct?
Jednoduchý a skvělý koláč s neodolatelnou náplní z meruněk a tvarohu. První den je křupavý a druhý den zase vláčnější, to když se náplň rozleží a těsto od ní zvlhne. Tak či tak je prostě skvělý! Vyzkoušejte lahodný tvarohový crumble cake s meruňkami podle receptu od Jakvkuchyni.cz!