Upéct si doma o víkendu čerstvé pečivo je něco neskutečného. Když se vám z trouby line vůně čerstvého celozrnného pečiva, určitě vytáhnete z postele i toho největšího lenocha a spáče.
    
|  | 
Upéct si doma o víkendu čerstvé pečivo je něco neskutečného. Když se vám z trouby line vůně čerstvého celozrnného pečiva, určitě vytáhnete z postele i toho největšího lenocha a spáče.
     | 
|   | 
Porce     
12 raženek     |   | 
Doba přípravy     
20 minut     |   | 
Chod     | 
Suroviny
| 
voda
330ml
vlažná
 
celozrnná mouka
300g
žitná
 
hladká mouka
250g
špaldová
 
droždí
30g
čerstvé
 
olej
2lžíce
 
sůl
2lžičky
 
třtinový cukr
1lžíce
 Na posypání 
semínka
dýňová, lněná, sezamová, maková
 | 
Pokyny    
- V míse smícháme všechny suroviny na těsto a dobře je prohněteme.
- Necháme kynout cca 2 hodiny.
- Poté si těsto rozdělíme na 12 dílů. Pokud nemáme raženku, vyválíme každý díl na cca 15 cm dlouhý váleček a vždy dva spleteme a zamotáme do tvaru raženky.
- Houstičky necháme ještě 15 minut vykynout na pečicím papíře na plechu.
- Poté je potřeme směsí vody, soli a oleje a posypeme směsí semínek.
- Pečeme na 180 °C 18–20 minut.

