Tradiční nebo moderní – Štědrý večer podle vašeho vkusu


Každá rodina má své tradiční menu na Štědrý večer, na které nedá dopustit. Pokud máte chuť di vytvořit vlastní tradici nebo zkusit jednou něco nového, máme pro vás pár tipů. fried carp steaks for christmas

Kapr, ale malinko jinak

Kapr v trojobalu – tradičněji to asi nejde. Zkuste ale obyčejnou strouhanku vylepšit třeba paprikou, nahradit japonskou strouhanku panko, která nenasákne tolik tuk a křupe. Nebo vyzkoušejte tempuru a místo klasických řízků osmažte kapří hranolky. Kapří filety nakrájejte na dlouhé proužky (hranolky), nechte je marinovat v sójové omáčce s česnekem, obalte a osmažte.

Kapra před úpravou naložte do mléka, piva nebo bílého vína. Získá lepší chuť.

Místo kapra jiná ryba

Ryba je tradičním vánočním jídlem, je totiž považovaná za postní pokrm a ještě navíc je symbolem křesťanství. Nemusí jít jen o kapra, ale i jiné sladkovodní nebo mořské ryby.

Losos často nahrazuje kapra. Na rozdíl od kapra nemusíte jeho chuť vylepšovat, naopak ji nechte vyniknout co nejjednodušší úpravou. Vyberte co nejkvalitnější maso a lehounce jej ogrilujte, upečte v troubě nebo rychle osmažte. Marinovaný losos se skvěle hodí k bramborovému salátu. Recept máme zde.

Pstruh je také oblíbenou rybou, na rozdíl od kapra nemusíte bojovat se spoustou kostiček.

Na začátku 20. století na českých vánočních tabulích nesměli chybět – šneci. Dnes je nemusíte hledat na zahradě, pořídíte je uvařené a chlazené i s ulitami.

Voňavé a křupavé řízky

Ti, kteří si v rybím mase na vánočním stole nenašli oblibu, volí raději řízky. Pro děti jsou vhodnější kuřecí nebo krůtí (prsní nebo stehenní), jiní si rádi pochutnají na vepřových nebo telecích řízcích. Pokud budete připravovat kuřecí řízky pro děti, můžete je obalit v cornflakes nebo ve strouhance smíchané s rozmixovanými oříšky. Pánům budou zřejmě chutnat řízky smažené v pivním těstíčku, které si připravíme rozšleháním vejce, hladké mouky a pivem, až nám vznikne těstíčko, ve kterém obalíme naklepané a osolené řízky. Usmažte si řízky jako naše babičky, v sádle, které dodá řízkům vynikající chuť.

Pokud chcete pro děti udělat křehké řízky, naložte je den předem do bílého jogurtu smíchaného s vajíčkem (vhodný je řecký jogurt) a uzavřete ve skleněné nádobě. Ve strouhance je obalte až před smažením, maso bude krásně křehké.

Slavnostní tabule nemusí být nudná

Surprise waiting for the familly on a Christmas tableVšichni si navzájem přejeme „šťastné a veselé“, tak proč se nutit do vážné a důstojné nálady. Vánoce jsou přece svátky nového začátku. Vyzdobte si tedy stůl vesele a šťastně. Jedním z aktuálních trendů vánočních dekorací (více v tomto článku) je hravost a něžnost. Místo jmenovek třeba použijte plyšové medvědy, o které opřete fotografii toho, komu místo patří. A nezapomeňte na šupiny, pouštění lodiček, krájení a další zvyky, které nám pootvírají vrátka do nového roku.

Jedlé dekorace – perníčky, jablka, oříšky nebo exotické ovoce – se krásně vyjímají na jednoduchém bílém ubruse.

Nezapomeňte pod talíř vložit šupinu z kapra a přát si, aby ten nový rok byl ještě lepší než ten právě. A jak vypadalo tradiční menu? Přečtěte si zde.

 

Tento článek je součástí seriálu "Velký vánoční seriál". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Vánoční dny krok za krokem Voňavá a vláčná vánočka jako od maminky

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*