Štědrý den podle našich předků: kuba, kapr na černo, jahelník a muzika


Chcete si o Vánocích vyzkoušet, jaká jídla jedli naši předkové? Na oběd měli kubu, protože do večera se nesmělo jíst maso. Kuba je oblíbený hlavně v jižních a východních Čechách. Kapra určitě znáte – jeho úprava „na černo“ patří k nejstarším vánočním receptům. Můžete jej podávat třeba s knedlíky nebo tradičními bramborovými šiškami. Sladký kompot (muzika) a jahelník se jedí na konec štědrovečerní večeře.

pot barley with mushrooms

Černý kuba

Černý kuba

Černý nebo houbový kuba je tradiční vánoční pokrm z kroup a hub. Servíroval se na oběd, jako bezmasé jídlo. Původně do něj patřila...

Recept - suroviny a postup

Kapr na černo

Kapr na černo

Patří k nejstarším receptům na štědrovečerního kapra. Sladkokyselá omáčka ze zeleniny a povidel mu dá charakteristickou barvu. Podávejte...

Recept - suroviny a postup

Staročeský jahelník

Staročeský jahelník

Sladký nákyp z jáhel a ovoce chutná i vychlazený. Místo švestek použijte jakékoliv ovoce, výborná jsou třeba jablka se skořicí.

Recept - suroviny a postup

Muzika

Muzika

Tradiční vánoční zákusek se podával spolu s vánočkou na závěr štědrovečerního menu. Tato kaše s křížalami a sušenými švestkami...

Recept - suroviny a postup

Tento článek je součástí seriálu "Velký vánoční seriál". Přečtěte si také další díly tohoto seriálu:
Pět druhů cukroví za dvě hodiny Betlémské světlo

Štítky:

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *


*