Třešňová galetka

Plné košíky třešní většinou putují do marmelád a koláčů. Klasikou mezi třešňovými koláči je určitě bublanina, ale nebojte se vyzkoušet i nové recepty. Třeba tuto křehkou galette neboli galetku.
Plné košíky třešní většinou putují do marmelád a koláčů. Klasikou mezi třešňovými koláči je určitě bublanina, ale nebojte se vyzkoušet i nové recepty. Třeba tuto křehkou galette neboli galetku.
/wp-content/uploads/2015/12/ico_talir.jpg
Porce
1 galetka
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hrnec.jpg
Doba přípravy
30 minut
/wp-content/uploads/2015/12/ico_hodiny.jpg
Chod
Suroviny
    třešně 1kg
    máslo 230g studené
    voda 10lžic studená
    mouka 2hrnky špaldová
    cukr 2lžíce krystalový
    cukr 2lžíce třtinový
    škrob 1lžíce
    vanilkový extrakt 1lžička
    žloutek 1ks
    mandle mandlové lupínky
    sůl 1špetka
Pokyny
  1. Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr a studené máslo a vytvoříme drobenku.
  2. K sypké směsi z drobenky přidáváme po lžících vodu, dokud nevznikne kompaktní těsto. Nemělo by být lepivé.
  3. Zabalíme ho do potravinové folie a dáme na 30 minut odpočinout do ledničky.
  4. Mezitím vypeckujeme třešně.
  5. Zasypeme je cukrem a škrobem a necháme chvíli odpočinout.
  6. Troubu si předehřejeme na 170 °C. Plech vyložíme pečicím papírem.
  7. Těsto vyndáme z ledničky a na pomoučněném vále vyválíme cca 5 mm tlustou placku.
  8. Pomocí většího talíře můžeme vykrojit pravidelné kolo anebo vytvoříme galetku z nepravidelné placky.
  9. Pomocí válečku opatrně placku přeneseme na plech.
  10. Doprostřed rozprostřeme třešně. Od okrajů necháme volno cca 5 cm.
  11. Volný okraj postupně začínáme přehýbat na třešňovou směs.
  12. Galetku potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky mandlí.
  13. Dáme péct cca na 35–40 minut.
  14. Po upečení můžeme ještě poprášit moučkovým cukrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*